Charakterystyka browaru Żywiec 2

0
76

Nie każdy wie, że tradycje piwowarskie Żywca są znacznie dłuższe, niż wskazuje to oficjalna data powstania browaru. Otóż, sięgają one korzeniami czasów średniowiecza. Już w roku 1448 książę oświęcimski Przemysław postanowił nadać Żywcowi pewien przywilej. Dotyczył on upraw chmielu i warzenia piwa. Do tego celu były oczywiście niezbędne kotły warzelne, choć nie były one tak wysoce zaawansowanymi urządzeniami, jak to miało miejsce już w XIX wieku. Można powiedzieć, że ówczesne kotły warzelne były6 prymitywnymi pierwowzorami kotłów znanych w chwili obecnej, ale nie ulega wątpliwości, że spełniały one swoją funkcję w sposób wyśmienity, a o to przecież chodziło nie tylko księciu Przemysławowi, ale całej ludności Żywca, która dzięki nadaniu przywilejów w postaci możliwości warzenia piwa, zyskała bardzo wiele. Ludzie mieli pracę, a co za tym idzie – mogli utrzymywać swoje rodziny na godnym poziomie. Warzenie piwa w czasach średniowiecza było wielce intratnym zajęciem, jako że właśnie w tym czasie rozpoczęła się dynamiczna popularyzacja tego napoju alkoholowego. W czasach starożytnych bardziej przychylano się do picia wina, jako trunku najbardziej szlachetnego. W średniowieczu dopiero odkryto zalety piwa. Paradoksalnie, stało się to za sprawą licznych klasztorów, działających na terenie całej Europy. Mnisi przekonali się, że wino owszem, jest trunkiem niemalże świętym, który celebruje się na ołtarzu, ale piwo znakomicie nadaje się do picia na co dzień. To w klasztorach tak naprawdę powstały pierwsze, małe browary. Mnisi skonstruowali własne kotły warzelne, uprawiali chmiel, dlatego też byli jak najbardziej samowystarczalni. W późniejszym czasie produkcję piwa przejęły również instytucje świeckie, przez co powstała konkurencja dla klasztorów. Niemniej jednak, należy wyraźnie podkreślić, że to średniowiecze było epoką, w której nastąpiło upowszechnienie picia piwa, choć trzeba powiedzieć, że przecież powstało ono dużo wcześniej. Mówi się, że już na 6500 lat p.n.e. znano piwo. Z tego okresu archeolodzy odkryli gliniane kotły warzelne, w których najprawdopodobniej Sumeryjczycy warzyli ten złocisty napój. Do Polski, podobnie jak do całej Europy, piwo dotarło stosunkowo późno. Dziś pewnie mało kto wyobraża sobie spotkania towarzyskie bez trunku alkoholowego o niskiej zawartości alkoholu, jakim jest piwo.

miastomojeawnim.pl

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here