Chemia i fizyka w kuchni, czyli kuchnia molekularna

0
104

Tak samo jak w innych dziedzinach, tak i w kuchni poszukuje się nowych smaków i połączeń różnych składników spożywczych. Przy pomocy specjalnych urządzeń, odczynników, azotu ciekłego, oraz znajomości chemii i fizyki, spróbowano z powodzeniem przygotować potrawy, które smakiem i zapachem przypominają naturalne składniki, ale wyglądem daleko odbiegają od tych, które znamy na co dzień. Łączenie nietypowych składników, w nietypowy sposób, to właśnie jest kuchnia molekularna. Jej początki sięgają końca XX wieku, a że jest bardzo popularna, świadczy fakt, że najbardziej doświadczona w kuchni molekularnej jedna z hiszpańskich restauracji, przyjmuje rezerwacje stolika na dwa lata wcześniej. Wiedza naukowa konieczna do przygotowania takich potraw, pozwala na uzyskanie czystych smaków, ale potrawy mogą niejednego zmylić. Widząc porcję kawioru na talerzu, kojarzymy jego smak, ale jakie jest nasze zdziwienie, gdy kawior okazuje się granulkami o smaku pomarańczy, bądź marchewki. Takie właśnie niespodzianki czekają na gości restauracji molekularnych, gdzie patrząc na podaną nam potrawę, możemy nie zgadnąć co tak naprawdę otrzymaliśmy, dopóki jej nie skosztujemy. Zabawa jedzeniem kosztuje dość drogo, ale taka kolacja z pewnością jest warta swojej ceny.

zouza.pl

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here