Chleb żytni w diecie.

0
41

Podstawowym składnikiem diety Polaków jest często chleb. Jak się okazuje w polskich domach króluje głównie białe pieczywo. Nie doceniamy właściwości wypieków z mąki żytniej. Mało z nas wie, że ciemne pieczywo pozwala nam na utrzymanie dobrego zdrowia i jest zdrowszą alternatywą dla białego bochenka.

Żyto to źródło takich cennych składników jak białka,lipidy, węglowodany, sód, potas, magnez, żelazo, fosfor. To również bomba witaminowa dla naszego organizmu.
Spożywanie żytniego pieczywa skutecznie wspomaga utrzymywanie prawidłowej masy ciała. Dzieję się tak dlatego, że po spożyciu ciemnego pieczywa dłużej utrzymujemy uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu. Dzięki niemu cieszymy się również lepszą przemianą materii.

To również zbawienie dla naszego serca i układu krążenia. Spożywanie ciemnego pieczywa skutecznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi i zmniejsza podatność na występowanie chorób sercowo-naczyniowych.

Przytoczone argumenty przemawiają za tym by już dziś zmienić swoje nawyki żywieniowe i zastąpić biały chleb ciemnym, razowym pieczywem.

podolodzy.pl

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here