Co jeść na obniżenie cholesterolu?

0
68
Co jeść na obniżenie cholesterolu?

Cholesterol to związek lipidowy, który w organizmie człowieka odgrywa ważną rolę podczas wysiłku fizycznego. Jego poziom określa się za pomocą badań krwi. Najczęściej podaje się ilość cholesterolu całkowitego albo w rozbiciu na dwie frakcje LDL i HDL, nazywane cholesterolem dobrym i złym. Czy faktycznie takie klasyfikowanie cholesterolu jest słuszne? Nawet lekarze mają tutaj bardzo różne poglądy. Niezależnie od tego pewne jest, że nadmiar cholesterolu w organizmie może być przyczyną groźnych chorób. Najbardziej niebezpieczne jest odkładanie się tego lipidu w różnych organach, a przede wszystkim w naczyniach krwionośnych. Cholesterol osiada na ściankach naczyń i z biegiem czasu płytka cholesterolowa staje się coraz grubsza i może nawet doprowadzić do całkowitego zamknięcia światła naczynia. Zamknięcie przepływu naczynia jest przyczyną zawałów serca i mózgu. Równie niebezpieczne jest oderwanie się części cholesterolowych złogów i przedostanie ich do krwiobiegu. Duży kawałek zbitego cholesterolu doprowadzić może do groźnego w skutkach zatoru żylnego, tętniczego, płucnego.
Nadmiar cholesterolu leczy się farmakologicznie, ale warto spróbować zapobiec powstaniu tego nadmiaru. Podstawą jest odpowiednia dieta. Co jeść na obniżenie cholesterolu? Przede wszystkim należy unikać produktów zawierających dużą ilość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Ograniczenie dotyczy mięsa, wędlin, masła, jajek i przetworów mlecznych. W diecie powinno być bardzo dużo warzyw, ryb, olejów roślinnych, głownie oleju z oliwek. Pozbyciu się cholesterolu sprzyja zwiększona aktywność fizyczna – codzienne spacery i gimnastyka wraz z odpowiednią dietą to najlepszy sposób na uregulowanie poziomu cholesterolu we krwi.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here