Garnki z wielowarstwowym dnem – dlaczego warto je mieć?

0
45
Garnki z wielowarstwowym dnem – dlaczego warto je mieć?

Stare i zniszczone garnki raz na jakiś czas trzeba wymieniać. Pamiętajmy, że odchodząca od nich powłoka jest pełna szkodliwych substancji, które podczas gotowania w tak zużytych naczyniach po prostu przenikają wraz z pożywieniem do naszych organizmów. W związku z tym, bardzo ważne jest to, żeby inwestować w nieprzypadkowe modele garnków, a wśród szeregu rozmaitych wariantów dostępnych dzisiaj na rynku gastronomicznym, szczególnie modne są garnki metalowe, które odznaczają się charakterystycznym wielowarstwowym dnem,

Musisz wiedzieć, że od rodzaju zastosowanego do procesu gotowania naczynia zależne jest nie tylko Twoje samopoczucie po zjedzeniu posiłków w nich przygotowywanych, ale także smak dań i wartość odżywcza potraw. Jeżeli garnek jest już zniszczony, dochodzi do przypalenia. W konsekwencji tego jedzenie przesiąka nieładnym aromatem i posmakiem.

Przypalony raz garnek z reguły będzie „łapał” ponownie, a więc nie będzie podgrzewał równomiernie. Warto zatem postawić na takie modele garnków, które odznaczają się innowacyjnymi technologiami zastosowanymi podczas ich produkcji.

Istotne są między innymi naczynia z solidną cyrkulacją ciepła, jakie dają dużą oszczędność energii. Przykładem takich rozwiązań są garnki wyposażone w wielowarstwowe dno. Na rynku dostępne są natomiast modele aluminiowe, nawet szklane, standardowe emaliowane i droższe opcje – naczynia żeliwne. Są one robione z zastosowaniem rozmaitych technik i jeszcze większych ilości rozlicznych tworzyw. Jeżeli wybierzemy warianty aluminiowe, to ich niewątpliwą zaletą okazuje się delikatność, lekkość, a także świetne przewodnictwo.

Niestety warto jednak wiedzieć, że kiedy przekroczymy temperaturę 180 stopni Celsjusza, to garnki te zaczynają ze względu właśnie na ową emalię wydzielać substancje toksyczne. Doskonale przewodzą ciepło również naczynia szklane. Ich minusem jest jednakże ich kruchość. Trzeba na nie uważać. Z kolei świetnym wyborem są żeliwne modele wyposażone w ochronną powłokę tytanową, których zniszczyć w zasadzie się nie da, jednak ich mankamentem jest naprawdę wysoka cena.

Garnki z wielowarstwowym dnem – dlaczego warto je mieć?

Wśród konsumentów szukających swego rodzaju złotego środka i formy pośredniej natomiast między wszystkimi wyżej wymienionymi kategoriami garnków, królują naczynia metalowe. Ich cena jest atrakcyjna, a przy tym są pełen zalet. Najczęściej wybierane są te ze stali nierdzewnej, chromo-niklowej, które zapewniają pełną wytrzymałość. Garnki takie nie ulegają zarysowaniu, a także można na nich podziałać kwasami i zasadami. Niewiele jest w nich niklu, ale jednak – jeżeli ktoś jest na ten pierwiastek uczulony, powinien uważać.

Wielu producentów wyżej wspomnianych kompletów garnków metalowych stawia na projektowanie wielowarstwowego dna, które umożliwia szybkie, wręcz błyskawiczne, nagrzewanie się, a w konsekwencji utrzymanie ciepła naprawdę długo. W związku z tym, naczynie w całości jest ogrzewane i znajdujące się w jego wnętrzu produkty są jak najbardziej równomiernie podgrzewane. Istnieją wśród innowacyjnych wariantów takich garnków nawet opcje z siedmiowarstwowym dnem! W praktyce chodzi o technologię akutermiczną, a więc zastosowanie warstw specjalnego stopu aluminiowego i stali chromowo-niklowej, jaka pozwala na akumulowanie ciepła.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here