Jaja a sztuka kulinarna

0
30

Jajka to spożywcze produkty, na których bazuje mnóstwo potraw. W naszym kraju zdecydowanie największą popularnością cieszą się jajka kurze, chociaż oprócz nich jada się też – nie mniej jednak rzadziej – przepiórcze, gęsie oraz kacze. Furorę robią również ostatnimi czasy jajka strusie. Ogólnie jednak to te kurze królują na sklepowych półkach. Bez względu na rodzaj, zanim trafią do sprzedaży, musza zostać do tego odpowiednio przygotowane – do tego właśnie wykorzystywane są tak zwane naświetlacze do jajek, które pozwalają na ich odkażenie. Jaja są bardzo chętnie spożywane i trudno się temu dziwić. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, posiadają także i inne. Stanowią przede wszystkim dość cenne źródło białka. Mają też mnóstwo witamin takich jak D oraz A i niektóry z grupy B. do tego wszystkiego są niskokaloryczne. Niestety, potrafią także uczulać, więc jest bardzo wiele osób, które na jedzenie jajek nie mogą sobie pozwolić. Jaja zjada się pod różną postacią – z tych najbardziej popularnych form wymienić należy jajecznicę, na miękko, na twardo, omlety oraz sadzone. Można z nich robić kogel mogel, faszerować, niektórzy nawet je kiszą. Trudno też sobie wyobrazić ich brak w ciastach, makaronach, naleśnikach i tym podobne. Możliwości odnośnie ich wykorzystania w sztuce kulinarnej jest zatem bardzo dużo. Bez najmniejszych problemów dostać je można w każdym jednym sklepie spożywczym, są produktem rozpowszechnionym i ogólnodostępnym. Nie kosztują też dużo, chociaż na przestrzeni paru ostatnich lat i tak zdrożały.

dermix.pl

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here