Kapusta – wartości odżywcze i zdrowotne

0
1503
kapusta

Jedzenie warzyw jest właściwie niezwykle, a to bardzo istotne, bo są one tak bardzo odpowiedni pomysł na wszystkie nasze zdrowie, warto jeść rozmaite warzywa, a jednym z nich, na że jest kapusta. Już od dawna słyszy się, iż kapusta ma naprawdę bardzo wiele wartości odżywczych, należy zdecydowanie jeść to warzywo niezwykle powszechnie, bo stanowi ono dużo tanie, a daje wielu możliwości, aby stworzyć przeróżnego typu, naprawdę pyszne dania, bo kapusta idealnie nada się do innych surówek, jest do tworzenia innych zup, pasztecików, wegetariańskich kotletów, czy również oczywiście tradycyjnej polskiej potrawy, jaką jest bigos.

Wartości odżywcze kapusty

Chociażby osoby z nadwyrężoną wątrobą potrafią spożywać kapustę. Jest niskokaloryczna – 100 g ma tylko 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma też więcej). Komplet potrzebnych dla zdrowia witamin z grupy B, dużo witaminy A, trochę witamin E, K oraz rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry oraz paznokci. W kapuście są również minimalne liczby niezbędnego dla zdrowia arsenu. Jednak jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza i kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Nie niszczmy ich. Można je siekać oraz dołączać do zup czy surówek.

dlaczego warto jeść kapustę

Lecznicze właściwości kapusty

Dzięki prozdrowotnym właściwościom kapusty zdecydowanie lepiej radzimy sobie z chorobą oraz innymi chorobami. Zielone odmiany kapusty są możne w witaminy C oraz K, mają również dużo witaminy E oraz potasu, a prócz tego beta-karoten, błonnik, kwas foliowy, siarkę, wapń. Kiszona kapusta zawdzięcza swój smak procesowi fermentacji, w którym mają udział żywe kultury bakterii. Spożywanie kapusty pozwala usprawnić procesy trawienia. Pamiętaj, by nie płukać kapusty kiszonej, bo niszczy to cenny kwas mlekowy oraz enzymy ułatwiające trawienie tłuszczów. Gdy pragniesz skomponować zdrowe jedzenie, nie gotuj kapusty, ponieważ najwięcej elementów odżywczych zawiera surowa. Kapusta spożywana na surowo pozytywnie działa na błonę śluzową przewodu pokarmowego, przynosi pomoc w zgadze, a systematyczne jedzenie kapusty likwiduje zaparcia. Ze powodu na wysoką ilość siarki i cynku, spożywanie kapusty zmniejsza choroby skórne, m.in. odmrożenia, poparzenia, jest dobre w leczeniu trądziku, liszajów, egzemy. Specjaliści od medycyny zwykłej twierdzą, iż by dieta kapuściana była efektywna, należy pić blisko litra surowego soku przez 8 dni. Elementy zamknięte w kapuście wspomagają leczenie obrzęków kończyn, łagodzą ucisk, działają antyseptycznie i usuwają ze skóry toksyny. Liście z kapusty są doskonałym sposobem na ukąszenia oraz użądlenia przez owady. Liście kapusty leczą także poparzenia, wrzody, ciężko gojące się rany, półpasiec, odmrożenia. Kompresy z kapusty łagodzą ucisk towarzyszący chorobom reumatycznym. Liść położony na skórę obniża przekrwienie, aktywizuje krwiobieg, oczyszcza naczynia włosowate. Wykorzystuje się je przy żylakach oraz zapaleniu tętnic.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here