Kuchnia czeska: co warto o niej wiedzieć?

0
66

Sąsiednie Czechy to kraj wyjątkowo atrakcyjny dla Polaków. Fascynacja tutejszymi miastami łączy się z rosnącą modą na lokalne specjały. A jakimi przysmakami może nas oczarować kuchnia czeska? Po jakie dania warto sięgać w trakcie zwiedzania tego państwa? Czeska kuchnia to bez wątpienia dieta, która dla Polaków jest wyjątkowo atrakcyjna. Ma ona swą specyfikę, choć wiele dań przypominać może te potrawy, które bardzo często pojawiają się i na polskich stołach. W diecie tej miejsce bardzo ważne zajmują zupy, które tworzą tu bogatą i zróżnicowaną kolekcję potraw na każdą okazję. Smaczne i sycące, mogą z powodzeniem stać się podstawą jednodaniowego obiadu. Jakie zupy są w Czechach najpopularniejsze? Zupy z ziemniakami oraz zasmażkami, choć wielu sympatyków ma też smaczna i zdrowa zupa cebulowa. A co z daniami mięsnymi? Tu prym wiodą pieczenie oraz rolady, podawane z gęstym sosem oraz knedlami. W polskich książkach kucharskich coraz częściej można znaleźć przepisy na pożywne knedle, które rewelacyjnie sprawdzają się też jako dodatek do gulaszu. Co jeszcze pojawić się może na czeskim stole? W czeskiej kuchni ważne miejsce zajmuje kapusta zasmażana lub kiszona. Innym specjałem, bez którego dieta czeska obejść się nie może, jest smażony ser. Ten pożywny przysmak ma i w Polsce wielu zwolenników, a przepisów na jego przygotowanie jest tak wiele, że każdy z nas bez problemów znajdzie opcję najlepszą dla siebie.

turystykawsieci.pl

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here