Melon – właściwości i zastosowanie

0
39

Melon to bardzo lubiany owoc, którego właściwości odżywcze i zdrowotne są coraz bardziej doceniane. Zawiera wiele witamin i minerałów, które ułatwiają codzienne funkcjonowanie i mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Melon – właściwości odżywcze i zdrowotne.
Od wieków znano korzystny wpływ melona na pracę układu krwionośnego. Zapobiega odkładaniu się złogów miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, wpływa również na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
Uważa się, że melon może uchronić nas przed niektórymi nowotworami. Czerwone odmiany melonów zawierają beta-karoten, będący silnym przeciwutleniaczem oraz świetnym sprzymierzeńcem w walce z komórkami nowotworowymi. Beta-karoten odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, a także pozwala na dłużej zachować opaleniznę. Melon zawiera duże ilości potasu, czyli pierwiastka, który zapewnia prawidłowe ciśnienie krwi. Melon poprawia nastrój. Dzięki zawartości witamin z grupy B, funkcjonowanie naszego układu nerwowego będzie lepsze, lepsza będzie nasza koncentracja, znikną problemy z zasypianiem. Warto, aby po melona sięgały osoby, które są narażone na stresy. Potwierdzono skuteczność melona w odchudzaniu. Owoc ten składa się przede wszystkim z wody, ma więc mało kalorii i można go spożywać w większych ilościach, np gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Melon zawiera również cytrulinę, czyli aminokwas, który pośrednio uczestniczy w procesach odchudzania.
Wydawać by się mogło, że melon jest idealnym rozwiązaniem wielu problemów ze zdrowiem. Warto jednak pamiętać, że nie powinni go spożywać cukrzycy. Należy do produktów z wysokim indeksem glikemicznym, więc w tym przypadku jego nadmierne spożycie mogłoby spowodować gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. Melona można wykorzystać jako naturalny kosmetyk, ma działanie nawilżające, przeciwzmarszczkowe i łagodzące dla skóry.
Melon to owoc, który bardzo pozytywnie wpływa na pracę układu krwionośnego oraz nerwowego. Może okazać się pomocny przy odchudzaniu, nie należy jednak go spożywać w nadmiernych ilościach, ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

pracowniapiekna.pl

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here