Olej z czarnuszki – właściwości zdrowotne

0
137
Olej z czarnuszki – właściwości zdrowotne

Oleje naturalnego pochodzenia roślinnego są na chwilę obecną prawdziwym hitem w dziedzinie ekologicznego, zdrowego żywienia. Wypierają tłuszcze zwierzęce, na stałe goszcząc w naszej codziennej diecie. Wśród bardzo cennych właściwościami wariantów olei zaliczanych do grupy produktów spożywczych z kategorii „eko” wyróżnić należy między innymi olej z czarnuszki. Czym się cechuje? O tym dowiesz się z poniższych fragmentów naszego poradnika.

Czym jest czarnuszka

Czarnuszka znakomicie sprawdza się jako przyprawa. Ma ona na celu przede wszystkim poprawianie smaku dań, dodając im intensywności, charakterystycznego posmaku oraz wyrazistości. Roślina ta jest siewna, inaczej określana jako czarny kumin czy też czarny sezam. Znana od czasów młodości naszych prababć, kiedy to uznawana była za niejakie „ziarno Benedykta”, posiada całą masę cennych i wartościowych składników. Dziś to staromodne określenie nie jest już stosowane, ale czarnuszka jak najbardziej nie odchodzi do kuchennego lamusa, nadal będąc chętnie wybieranym ziołem w gastronomii. Czarnuszkę prawdopodobnie znano już w czasach starożytności, a jak głoszą prastare zapiski historyczne – z niej korzystała w celach kosmetycznych oraz zdrowotnych sama egipska piękność – Kleopatra.

Szerokie spectrum działania

Roślina jaką jest czarnuszka siewna doceniana jest przede wszystkim za to, że działa zdrowotnie i upiększająco. Okazuje się ona rewelacyjnym złotym środkiem na rozmaite dolegliwości wątrobowe. Wywodząca się z północnej Afryki, należy do rodziny roślin Ombrellifere. Nie odznacza się szczególnie intensywnym zapachem, za to ma specyficzny posmak, jaki w daniach łatwo daje się wyczuć – nieco pikantny, goryczkowaty. Olej z niej określa się współcześnie mianem „złota Faraonów” i wynika to z faktu, iż ceniony był on wieki temu, jako wpływający w bardzo dobroczynny sposób preparat na wrzody żołądka.

Medycyna naturalna dawnych stuleci uznawała go za podstawowy medykament. Obniża poziom glukozy i niszczy tak zwany zły cholesterol. Regularnie spożywany, zmniejsza poziom ciśnienia krwi. Świetnie sprawdza się przy wrzodach dwunastnicy, grypach żołądkowych czy refluksie.

Olej z czarnuszki – właściwości zdrowotne

Pozwala także przyspieszyć pracę mikrokrążenia, przez to zbawiennie wpływa na zmniejszenie i złagodzenie dolegliwości układu krążenia. Jest swego rodzaju zabezpieczeniem przed zawałem, bowiem stymuluje należytą pracę serca, a także redukuje przypadki wystąpienia u systematycznie spożywającego go pacjenta – zjawisko chorobowe w postaci cukrzycy typu 2. Nadaje się, a nawet wskazany jest, u alergików.

Zwłaszcza kiedy męczą się oni z egzemą, astmą oskrzelową lub katarem alergicznym. Ponadto olej z czarnuszki wypijany jedna łyżeczka na czczo, przed posiłkiem to remedium na niską odporność. Wycisza, uspokajająco działając tak na duszę, jak i na ciało. Jest naturalnym polepszaczem samopoczucia. Ma silne właściwości antygrzybiczne oraz antywirusowe. Doskonale normuje wahania miesiączkowania. Znakomicie radzi sobie w walce z pasożytami.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here