Świdośliwa – gołębia jagoda bombą witaminową dzisiejszych czasów

0
35
Świdośliwa – gołębia jagoda bombą witaminową dzisiejszych czasów

Wraz z biegiem czasu charakterystyczna roślina określana tak zwaną gołębią jagodą, a wiec świdośliwa, staje się coraz bardziej rozpowszechniona. Wszystko to za sprawą szeregu właściwości leczniczych, jakie są zawarte w jej owocach.

Generalnie porównuje się ją często do borówki amerykańskiej, ale różnica tkwi w tym przypadku właśnie w ilości zdrowotnych związków, których jest dużo więcej w świdośliwie. Ma ona kompleks minerałów i witamin jakże cennych dla naszego organizmu.

Charakterystyka ogólna

Świdośliwa to jagoda gołębia, czyli owoc sprowadzony na kontynent europejski aż z obszaru Ameryki Północnej. Bardzo często ostatnimi czasy jest to roślina spotykana w Azji oraz Afryce. Na skalę masową uprawia się ją na terenie Kanady, gdzie jest naprawdę bardzo popularnym wariantem, jedzonym znacznie częściej niż klasyczna borówka. Kwitnie w maju.

Ma białe włoski, na całej jej długości oraz specyficzne liście – grubo oraz drobno ząbkowane oraz owalne. To już zależne jest konkretnie od jej odmiany. Znakomicie wyróżnia się ją na tle innych roślin chociażby zapachem – przepięknie, ale subtelnie pachnące kwiaty, w całości w kolorze czysto śnieżnej bieli. W pojedynczym kwiatostanie występuje od kilku do nierzadko i kilkunastu kwiatów – stąd też to bardzo łatwo rzucający się w oczy krzew. Świdośliwa jest dostępna w Polsce w rozmaitych jej wersjach, ale szczególnie popularne odmiany to świdośliwa kanadyjska, świdośliwa jajowata, świdośliwa olcholistna.

Znaki szczególne

Wiele właściwości zawartych jest w owocach świdośliwy. Są to jagody w kolorze ciemno niebieskim, ręcz granatowych, podobnie jak aronia czy borówka. Z tą jednakże różnicą, że są to większe kulki – z reguły mają między 15 milimetrów średnicy, a nawet do dwudziestu milimetrów. Co więcej, ich masa to jakieś dziesięć gram, z reguły nie więcej.

Świdośliwa – gołębia jagoda bombą witaminową dzisiejszych czasów

Owocowanie świdośliwy zaczyna się nie od razu, ale aż po trzech latach od momentu posadzenia, z kolei zbiory są z reguły kiedy kwiaty mocno dojrzeją czyli w końcówce czerwca. Cechą typową dla owoców świdośliwy jest ich soczystość smaku, słodkość, duża aromatyczność. W smaku są wyśmienite.

Szerokie odziaływanie

Właściwości świdośliwy to zdrowotność, rozumiana jako ogrom białka, wartościowych tłuszczów oraz błonnika. To kopalnia witaminy A, B oraz C, a także przeciwutleniaczy i antocyjanów. W zaledwie stu gramach owoców tej rośliny jest mnóstwo potasu i magnezu.

Ponadto są one niepodatne na gnicie, zatem nie stanowi problemu przywiezienie świdośliwy z Ameryki Północnej do Europy. Z niej robione są dżemy, soki, przetwory, nalewki.

Sposób uprawy

Świdośliwy nie uprawia się jakoś bardzo skomplikowanie, gdyż nie jest ona wymagająco glebowo. Rośnie w zasadzie w każdym środowisku, ale musi być to miejsce dobrze nasłonecznione. Jej atutem w odróżnieniu od szeregu innych roślin jest natomiast to, iż wyjątkowo łatwo dopasowuje się do podłoża, a więc jej proces adaptacji przebiega błyskawicznie. Niektóre, świetnie pielęgnowane krzewy świdośliwy przeżywają nawet 30 lat, non stop owocując!

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here