Wilk masarski, masownica do mięsa. Jakie maszyny są potrzebne do przetwórstwa mięsa?

0
934
wilk masarski

Jakie urządzenia, maszyny gastronomiczne powinny się znaleźć w masarniach, sklepach mięsnych czy zakładach przetwórstwa mięsnego? O czym nie można zapomnieć? Przedstawiamy listę wyposażenia masarni i opisujemy poszczególne urządzenia.

Wilk masarski – co to?

Wilk masarski przeznaczony jest do rozdrabniania mięs pozostałe jego funkcje poznasz na zfm-online.com, gdzie znajdują się też inne maszyny przydatne w przetwórstwie mięsa. Wilki masarskie najczęściej wykonane są ze stali nierdzewnej, dzięki czemu zapewniają pełne bezpieczeństwo rozdrabnianej żywności. Taka maszyna wyposażona jest w zespół noży, najczęściej czteroskrzydełkowych, jednak w sprzedaży można znaleźć również urządzenia wyposażone w noże trzy- lub dwuskrzydełkowe. Nowoczesne wilki masarskie to również oszczędność zarówno energii, jak i czasu pracy, a ich prosta konstrukcja sprawia, że są niezwykle łatwe do utrzymania w czystości.

Masownica do mięsa próżniowa

W zakładach przetwórstwa mięsnego stosuje się również masownice próżniowe, które umożliwiają skuteczne uelastycznienie wyrobów mięsnych bez uwalniania białka miofibrylarnego. Nowoczesne masownice do mięsa umożliwiają zaprogramowanie całego cyklu masowania, który można stale kontrolować i modyfikować. Masownica może także sprawić, że wyroby mięsne są bardziej soczyste, zmienia się również ich struktura. Sam proces odbywa się automatycznie w hermetycznym bębnie.

Do czego służy komora dojrzewalnicza?

Komora dojrzewalnicza jest wykorzystywana w procesie dojrzewania wędlin i serów, często nadaje się również do sezonowania na sucho i na mokro mięsa wołowego. Wybierając takie urządzenie, warto zwrócić uwagę na moc grzewczą i chłodniczą, a także wszechstronność stosowania i szybkość działania komory. Warto również postawić na solidne i nowoczesne urządzenia dojrzewalnicze, które umożliwiają stałą kontrolę oraz ewentualną modyfikację parametrów całego procesu.

Mieszałki w przetwórstwie mięsa

W ofercie producentów profesjonalnych urządzeń dla przemysłu spożywczego można znaleźć również kilka typów mieszałek, które sprawdzą się w przetwórstwie mięsa. Należą do nich m.in.:

  • mieszałka otwarta typu Z,
  • mieszałka próżniowa typu Z,
  • mieszałka otwarta łopatkowa,
  • mieszałka próżniowa łopatkowa,
  • mieszałka typu matador.

Choć każde z tych urządzeń posiada nieco inne cechy, to wszystkie z nich można wykorzystywać do mieszania farszów mięsnych. Są wykonane z solidnych i bezpiecznych materiałów oraz charakteryzują się intuicyjnością i łatwością obsługi.

A co jeszcze sprawdzi się w masarniach, w zakładach przetwórstwa mięsnego? Na pewno profesjonalny i solidny podnośnik wózków masarskich, komory wędzarnicze czy stół rozbiorowy, który służy do rozbioru tusz wieprzowych czy ćwierci wołowych. Warto również pamiętać, aby wybierać urządzenia sprawdzonych producentów, które są nie tylko solidne, ale przede wszystkim bezpieczne i nie wpływają negatywnie na jakość żywności.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here