Dieta garstkowa – prawdziwy minimalizm

0
2253
dieta garstkowa

Odmierzaj ilość produktów własną dłonią i zobacz, jaka prosta może być dieta odchudzająca! Ta dieta sprawi, że zmienisz spojrzenie na odchudzanie.

Dlaczego garstka?

Ludzka garść to najprostsze „narzędzie” do odmierzania ilości różnych produktów. Ważenie jest znacznie precyzyjniejsze, ale nie zawsze mamy taką możliwość. Tak się jednak składa, że odpowiednia ilość podstawowych pokarmów mieści się właśnie w dłoni zwiniętej w łódeczkę. A że damska i męska dłoń różnią się wielkością, więc porcje dla mężczyzn są odpowiednio większe. Zdrowa dieta może być smaczna i prosta!

Jak zacząć?

W diecie garstkowej przede wszystkim musimy pamiętać, że nasza dłoń jest wyznacznikiem ilości pokarmu, który nas w dany dzień interesuje. Jeżeli np. wybraliśmy kaszę to garść oznaczać będzie surową kaszę. Ponieważ jak wiadomo akurat ten produkt zmienia swoją objętość pod wpływem obróbki termicznej. Filet z kurczaka (i inne mięsa) natomiast najpierw przyrządzamy, a potem dopieramy porcję zgodnie z rozmiarami swojej garści. Pierwsze dni diety garstkowej, zwłaszcza dla osób, które naprawdę nie odmawiały sobie obfitych posiłków będą trudne, nie ukrywajmy. Lepiej jednak dodać np. 6 posiłek (nadal o rozmiarach garści) niż rzucić się na kanapki ze smalcem lub sernik, przerywając dietę. Tego rodzaju żywienie będzie miało niezwykle pozytywny wpływ zarówno na nasz wygląd, ale także nasze zdrowie. Układ pokarmowy również może być zmęczony, zwłaszcza wtedy, kiedy zmuszamy go do pracy, która zdecydowanie jest dla niego zbyt dużym wyzwaniem. Nasza dieta garstkowa będzie dla niego odpoczynkiem i nowym startem, który wyjdzie na zarówno jemu, jak i jego właścicielowi.

garstkowa dieta - czy jest skuteczna

Co i jak mierzyć przy diecie garstkowej?

Codziennie powinniśmy zjadać w odpowiednich proporcjach produkty z 3 podstawowych grup.

  1. Węglowodany mają dostarczać 50–70% dziennej dawki energii. Dla kobiet to ok. 1000 kcal. Cukry proste (owoce i soki) mogą stanowić maksymalnie 200 kcal tej puli. Tyle mają łącznie 2 garści truskawek, garść czereśni, małe jabłko i gruszka lub plaster arbuza. Większą część menu powinny stanowić węglowodany złożone. Do tej grupy należą m.in. warzywa, które są niskokaloryczne, garść kaszy czy brązowego ryżu (mierzone przed ugotowaniem), 2 średnie ziemniaki lub 2 kromki chleba.
  2. Białka powinny dostarczać 15–25% dziennej dawki energii, czyli ok. 500 kcal. Tyle mają razem: 100 g piersi z kurczaka (po ugotowaniu), jajko, 100 g polędwicy, 100 g mintaja, kubeczek jogurtu i 2 plastry twarogu. Dr Lewitt stawia na pełnowartościowe białko zwierzęce oraz nabiał. Podkreśla jednak, by wybierać chude mięso (drób, wołowinę) i ryby (dorsz, mintaj, sola).
  3. Tłuszcze – tak jak białka – powinny dostarczać 15–25% energii. Najlepsze są te z zawartością kwasów omega-3, czyli oleje roślinne i tłuste ryby (te są traktowane jak tłuszcze, a nie białka). Ponieważ łyżka oleju czy oliwy ma ok. 100 kcal, teoretycznie 5 łyżek wyczerpuje dzienne zapotrzebowanie. Ale uwaga! Tłuszcz zawierają przecież inne produkty, zwłaszcza sery, wędliny, orzechy i nasiona. Lepiej więc nie jadać więcej niż 3 łyżki czystego tłuszczu oraz 100 g tłustych ryb dziennie.

Dieta garstkowa: jedz 5 razy po 400 kcal

Autorka „Diety garstkowej” jest zwolenniczką zasady, by jeść mało ale często. Organizm kobiety jest w stanie jednorazowo przyswoić 400 kcal, mężczyzny – 600 kcal. Nadprogramową energię odkłada w postaci tkanki tłuszczowej. Zaprogramuj więc posiłki co 3 godziny i jedz 5 razy dziennie po lub 400 kcal. Przy takim sposobie odżywiania zachowamy szczupłą sylwetkę na zawsze. A co jeśli chcemy schudnąć? Wystarczy zmniejszyć wartość kaloryczną każdego posiłku o 100 kcal. W ten sposób „zaoszczędzimy” 500 kcal dziennie i schudniemy w zdrowym tempie, bez większego wysiłku.

 

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here