Grzyby mrożone – alternatywa dla suszenia.

0
1217
Grzyby mrożone - alternatywa dla suszenia.

Jesteśmy przyzwyczajeni do suszenia grzybów zaraz po zebraniu lub kupieniu. Przechowywane w ten sposób zmniejszają swoją objętość i zmieniają smak. Chcielibyśmy móc cieszyć się ich smakiem nie tylko jesienią, ale i przez cały rok – tą możliwość dają nam grzyby mrożone.Grzyby mrożone to najprostszy sposób na zapewnienie sobie dostępu do tych smakołyków przez cały rok, zwłaszcza w zimie, kiedy chcemy je wykorzystać do zrobienia wigilijnej kolacji. Oczywiście musimy wiedzieć, jak się do tego zabrać, nieodpowiednio przygotowane grzyby mrożone nie będą się nadawać do jedzenia. Na początek trzeba je dokładnie oczyścić, umyć, pokroić i udusić w garnku z dodatkiem oleju, soli i pieprzu, cały czas mieszając, przez około 20 minut. Tak przygotowane wkładamy do woreczków, ostudzamy i zamrażamy. Odpowiednie postępowanie sprawia, że grzyby mrożone mogą być przechowywane przez wiele miesięcy, i w dowolnym momencie będą nas cieszyć swoim smakiem, jakby przed chwilą przyniesione z lasu w wiklinowym koszyku.

takeitizzy.pl

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here