Imbir jest byliną występującą w 85 odmianach. Ma ostry zapach, kojarzony z cytryną i palący smak. Rośnie dziko na terenie Azji i Australii oraz na tropikach. Uprawia się go również w Chinach, Malezji i Indiach. Imbir najlepszej jakości rośnie na Jamajce. W kuchni może być stosowany zarówno w stanie surowym jako warzywo, jaki i ususzony jako przyprawa. Jest składnikiem przyprawy curry. Stosowany w celach kulinarnych, leczniczych jak i pobudzających (jest afrodyzjakiem). Może być także rośliną ozdobną. Do właściwości leczniczych imbiru należą przede wszystkim: hamowanie nudności i wymiotów (jest składnikiem leków na chorobę lokomocyjną), działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, pomaga w procesach trawienia, zapobiega powstawaniu wrzodów, korzystnie wpływa na higienę jamy ustnej. Olejek imbirowy używany jest w kosmetologii w walce z cellulitem. W gastronomii wykorzystywany jest do produkcji piwa imbirowego. Jako przyprawa dodawany jest do dań pikantnych, słodkich, pieczonego mięsa, zup a także do deserów i kompotów.