Historia sushi sięga III lub IV wieku p.n.e. Jest więc prawie tak stara jak świat. Ta prosta potrawa składała się na początku swojego istnienia z marynowanej w soli wieprzowiny. W kolejnych wiekach, pojawiły się dwa rodzaje tej potrawy – z mięsa lub z ryby, do których podawano sosy – z mięsa lub z ryby. Droga ewolucji sushi była bardzo długa, obecnie trzy podstawowe do przygotowania składniki to ryż, ocet ryżowy i ryba. Podstawowe składniki podlegają różnym modyfikacjom – ryby mogą być surowe, marynowane, gotowane, stosowane są różne warzywa jako dodatki, powszechnie używa się do wykończenia i zawijania jadalnych wodorostów. Oczywiście, każdy z rodzajów sushi ma swoją odrębną nazwę. Jako potrawa zdrowa, niskokaloryczna a przyrządzona z najlepszej jakości składników, sushi spotkało się z bardzo dobrym przyjęciem we wszystkich zakątkach świata. Stały się modne diety w oparciu o japońskie przekąski, w sklepach pojawiły się zestawy kuchenne do przyrządzania sushi we własnej kuchni. Wszelkie dodatki typu ryż, sosy, wasabi można kupić niemal w każdym sklepie. Aby jednak zostać profesjonalnym suchi masterem w Japonii, trzeba poświęcić na to kilka lat intensywnej nauki pod okiem wykwalifikowanego nauczyciela.