Lasagne to odmiana makaronu a także popularne, łatwe do przyrządzenia, smaczne danie z niego zrobione. Klasyczne lasagne bolognese z mięsem mielonym lub jego odmiany wegetariańskie smakuje jednakowo dobrze ludziom na całym świecie.
Ojczyzną lasagne są Włochy. Obok najpopularniejszej odmiany jaką jest lasagne bolognese Włosi często przyrządzają neapolitańską odmianę tej potrawy, czyli lasagne napoli. Głównym składnikiem tego lasagne poza makaronem jest sos napoli – rodzaj pysznego sosu pomidorowego z dodatkiem bazylii, czosnku, oregano, tymianku i szałwii.
Każdy z nas może eksperymentować i tworzyć własne przepisy na doskonałe lasagne. Ale przed wymyśleniem własnych wersji tego pysznego dania warto choć raz przygotować je z oryginalnego przepisu.
Jak zrobić lasagne w wersji najbardziej zbliżonej do oryginału?
Do przygotowania potrawy potrzebny jest makaron w kształcie płatów o kształcie prostokąta – można zakupić gotowy w sklepie, wystarczy jedno opakowanie. Następne składniki to mięso mielone (wieprzowe, drobiowe), składniki na sos beszamelowy (mleko, masło, mąka), cebula, pomidory, zioła.
Przygotowanie potrawy należy zacząć od mięsa. Mięso przyprawia się solą, pieprzem i ziołami i wraz z pokrojoną zeszkloną na oliwie z oliwek cebulą przesmaża się na patelni. Do mięsa należy dodać pomidory świeże lub z puszki w ilości pozwalającej na uzyskanie gęstego, pomidorowo-mięsnego sosu. Sos przyprawia się ziołami – czosnkiem, oregano, bazylią.
Gdy sos mięsny jest gotowy czas na przygotowanie sosu beszamelowego. W tym celu należy w garnku roztopić masło i dodać do niego mąki. Smażyć należy do momentu uzyskania jasnej zasmażki. Wówczas do garnka trzeba zacząć dodawać mleko. Robimy to stopniowo, aby sos nie był zbyt rzadki. Prawidłowy sos beszamelowy ma konsystencję budyniu przed zastygnięciem. Beszamel przyprawia się solą i gałką muszkatołową.
Teraz jest moment ułożenia lasagne w formie do zapiekania. Najpierw cienka warstwa beszamelu na którą kładzie się suche płaty makaronu. Makaron również przykrywa się od góry beszamelem a następnie kładzie się warstwę sosu z mięsa i pomidorów. Znów kolej na suchy makaron, beszamel i sos z mięsa. Ostatnią warstwą powinien być makaron przykryty solidną pierzyną z sosu beszamelowego. Poszczególne warstwy oraz wierzch zapiekanki należy posypać startym twardym serem Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec potrawę przez około 30 minut.