Większość z nas uwielbia wspaniałe duszone w sosie pulpety. Jest to inne danie niż zwykłe smażone klopsy mielone, które na ogół są ciężkostrawne, przeważnie nie są dobrym pomysłem na późno jedzoną obiado-kolację. Pulpety przeważnie robi się podobnie jak kotlety smażone z mięsa mielonego, dodaje się jajko, pokrojona cebulkę, przyprawy i namoczoną bułkę tartą. Wszystko razem miesza się i formuje tak jak klopsiki. Następnie przygotowuje się sos, w którym ma się zamiar ugotować te pulpety. Najlepszy sos do duszenia takiego mięsa, to pieczarkowy, serowy lub pomidorowy, albo bardzo smaczny na lato koperkowy. Wszystko dostosowane jest do gustu przygotowującego. Pulpety są doskonałym pomysłem na letni obiad na tarasie. Podawać je można z ziemniakami z koperkiem lub jeść je z chlebem. Można jeść je zarówno na ciepło jak i na zimno. Smakują jako przystawka oraz jako danie główne. Takie pulpety można podawać z kawałkami pieczarek w środku lub z całą pieczarką, ale nie tylko, inne grzyby tez się nadają na te wyśmienite danie.