Ogromne torty to prawdziwe dzieła sztuki cukierniczej, które zaskakują zarówno swoją wielkością, jak i smakiem. Tego typu desery nie tylko uczestniczą w konkursach sztuki cukierniczej, ale są także popularne na różnych uroczystości, zarówno tych rodzinnych, jak i firmowych.
Olbrzymie torty: kilka ciekawostek
Czy wiesz, że duże, a nawet gigantyczne torty wcale nie są wynalazkiem XXI wieku: były dobrze znane już w starożytnym Rzymie, a być może nawet Egipcie. Historia zachowała także kilka wspomnień o prawdziwych tortach rekordzistach, historię których opowiadamy niżej.
Największy tort na świecie pod względem powierzchni
W 2015 roku, podczas targów Hobby Show w Mediolanie, włoscy mistrzowie cukiernictwa postanowili zaprezentować swoje umiejętności na dużą skalę. Członkowie Włoskiego Stowarzyszenia Projektantów przygotowali wyjątkowe dzieło cukiernicze o powierzchni około 244 metrów kwadratowych i wadze przekraczającej 1 tonę.
Tort został zaprojektowany na kształt gigantycznej mapy Włoch, zawierał w sobie wyspy Sycylię i Sardynię, znane Alpy, a także charakterystyczne zabytki – Krzywą Wieżę w Pizie i Koloseum. Cel mistrzów cukiernictwa był ambitny – chcieli zdobyć swoje miejsce w Księdze Rekordów Guinnessa. Udało im się to! Tort został podzielony na 12 000 porcji i podarowany gościom wydarzenia. Wcześniej, w 2010 roku, podczas obchodów rocznicy miasta Astrachan, przygotowano ogromny tort ukazujący Wołgę z parowcami, mierzący 247 metrów długości.
Najwyższy tort na świecie
Rekordowy pod względem wysokości deser został stworzony przez uczniów szkoły kulinarnej z Indonezji. Majstersztyk o wysokości 33 metrów został zaprezentowany w 2008 roku na festiwalu Niesamowite Boże Narodzenie.
Najcięższy tort na świecie
Z okazji 100. rocznicy Las Vegas, amerykańscy cukiernicy przygotowali najcięższy tort na świecie. Mimo wysokości nieprzekraczającej 1 metra, jego waga zbliżała się do 60 ton. W przygotowanie tego kolosalnego dzieła zaangażowanych było 600 osób. Tort w kolorze białym był o tonę cięższy niż poprzedni rekordzista z XX wieku.
Przygotowanie olbrzymiego tortu: instrukcja krok po kroku
Zanim zaczniesz tworzyć tort, zaplanuj jego wielkość, kształt, ilość składników i dekoracji. Narysuj szkic lub stwórz model 3D, aby upewnić się, że wszystkie elementy będą ze sobą współgrać. Możesz też skorzystać ze szutcznej inteligencji, która pomoże Ci na zaprojektowanie zarówno ślicznego deseru nawiązującego do dobrze znanych klasyków, jak i futurystycznego, wyglądającego niebanalnie i ciekawie. Nie chcesz zajmować się pieczeniem i dekorowaniem tortu samodzielnie? Nie ma problemu! Odwiedź stronę cukierni Tortownia na Bema i wybierz słodycze, które najbardziej odpowiadają Twoim gustom i potrzebom. W ofercie tej słynnej wrocławskiej cukierni nie zabrakło także prawdziwych tortów olbrzymów.
Wybierając tort o dużych rozmiarach w cukierni lub decydując się na jego samodzielne przygotowanie zawsze pamiętaj o tym, że potrzebujesz dobrej jakości stabilnych biszkoptów jako podstawy. Bezy lub kruche elementy nie będą tu odpowiednie, chyba że znajdą się na samej górze kompozycji, natomiast biszkopty czekoladowe lub tzw. carrot cake doskonale spełnią swoją rolę.
Do bardzo dużych tortów należy wybrać takżę właściwą podstawę i elementy wzmacniające warstwy: w sklepach cukierniczych kupisz różne ich odmiany, mogą być wykonane zarówno z materiałów naturalnych, na przykład drewna, jak i plastiku.
Jeśli chodzi o krem i dekoracje, to w przypadku dużych tortów nie istnieją jakiekolwiek ograniczenia, jednak ich ilość i/lub rozmiar na dużych tortach powinny być zdecydowanie większe niż w przypadku klasycznych tortów.
Kluczem do sukcesu w wypiekaniu olbrzymich tortów jest praktyka. Im więcej takich deserów przygotujesz, tym lepsze będą Twoje umiejętności, a jednocześnie tym bardziej stabilny i piękny deser. Nie zapominaj także o znaczeniu ciągłej nauki, śmiało korzystaj z nowych technik i eksperymentuj z różnymi smakami i dekoracjami.