Na co dzień w polskiej kuchni używa się kilku przypraw – sól, pieprz, kminek, czosnek, pietruszka, cebula. Świat przypraw jest tak bogaty, że niektóre z nich używane są okazjonalnie, nie do każdych nasze smaki są przystosowane. Z dalekiej Azji sprowadzane sa przyprawy korzenne, które charakteryzują głównie kuchnię azjatycką, coraz chętniej jednak używane są przez nasze panie domu. Jak zresztą można wyobrazić sobie dobry piernik bez przypraw korzennych lub szarlotkę bez cynamonu? Wiele korzennych przypraw używanych jest do różnego rodzaju marynat – nadają mięsom kruchość, aromat i znakomity smak. Imbir, cynamon, chili, gałka muszkatołowa, goździki, ziele angielskie – to przyprawy z powodzeniem stosowane w polskiej kuchni. Szczególnie w okresach przedświątecznych wszędzie czuje się zapach przypraw, ich aromat i siłę. Przyprawiamy nimi mięsa, zupy, sosy, desery, ciasta. Nie sposób sobie wyobrazić potraw bez przypraw. Przyprawy korzenne mają właściwości rozgrzewające, wspaniałym pomysłem na zimę są doprawione nimi gorące napoje.