Większość osób, które zapytamy o gotowe sosy w proszku, ma do nich negatywny stosunek. Ludzie obawiają się coraz częściej ich smaku, który, choć gwarantowany na opakowaniu, nie jest często dobry. Obecnie na rynek wchodzi coraz więcej półproduktów, do których przyrządzenia potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników, takich jak woda czy olej. Jak się jednak okazuje, wbrew niechęci wielu osób, sosy w proszku są bardzo przydatne. W wielu przepisach znajdziemy je jako dodatek do dań, na przykład makaronu czy ryżu. Posiadając je w naszej kuchni, zaledwie w kilka minut wyczarować możemy smakowite danie, które, przy pomocy paru innych składników, niczym nie będzie odbiegać od wyszukanych potraw. Jest idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu, by przyrządzać czasochłonne obiady na co dzień. Półprodukty w postaci sosów sprawdzą się także wśród osób, które nie mogą pochwalić się umiejętnościami kulinarnymi. Z wykorzystaniem kupionego sosu przyrządzenie spaghetti czy piersi z kurczaka z ryżem będzie wręcz banalne. Warto pamiętać więc o tego typu produktach, kiedy albo nie mamy czasu, albo po prostu umiejętności, które pozwolą nam przyrządzić wyszukane i wykwintne potrawy w naszej kuchni.