Wraz z biegiem czasu charakterystyczna roślina określana tak zwaną gołębią jagodą, a wiec świdośliwa, staje się coraz bardziej rozpowszechniona. Wszystko to za sprawą szeregu właściwości leczniczych, jakie są zawarte w jej owocach.
Generalnie porównuje się ją często do borówki amerykańskiej, ale różnica tkwi w tym przypadku właśnie w ilości zdrowotnych związków, których jest dużo więcej w świdośliwie. Ma ona kompleks minerałów i witamin jakże cennych dla naszego organizmu.
Charakterystyka ogólna
Świdośliwa to jagoda gołębia, czyli owoc sprowadzony na kontynent europejski aż z obszaru Ameryki Północnej. Bardzo często ostatnimi czasy jest to roślina spotykana w Azji oraz Afryce. Na skalę masową uprawia się ją na terenie Kanady, gdzie jest naprawdę bardzo popularnym wariantem, jedzonym znacznie częściej niż klasyczna borówka. Kwitnie w maju.
Ma białe włoski, na całej jej długości oraz specyficzne liście – grubo oraz drobno ząbkowane oraz owalne. To już zależne jest konkretnie od jej odmiany. Znakomicie wyróżnia się ją na tle innych roślin chociażby zapachem – przepięknie, ale subtelnie pachnące kwiaty, w całości w kolorze czysto śnieżnej bieli. W pojedynczym kwiatostanie występuje od kilku do nierzadko i kilkunastu kwiatów – stąd też to bardzo łatwo rzucający się w oczy krzew. Świdośliwa jest dostępna w Polsce w rozmaitych jej wersjach, ale szczególnie popularne odmiany to świdośliwa kanadyjska, świdośliwa jajowata, świdośliwa olcholistna.
Znaki szczególne
Wiele właściwości zawartych jest w owocach świdośliwy. Są to jagody w kolorze ciemno niebieskim, ręcz granatowych, podobnie jak aronia czy borówka. Z tą jednakże różnicą, że są to większe kulki – z reguły mają między 15 milimetrów średnicy, a nawet do dwudziestu milimetrów. Co więcej, ich masa to jakieś dziesięć gram, z reguły nie więcej.
Owocowanie świdośliwy zaczyna się nie od razu, ale aż po trzech latach od momentu posadzenia, z kolei zbiory są z reguły kiedy kwiaty mocno dojrzeją czyli w końcówce czerwca. Cechą typową dla owoców świdośliwy jest ich soczystość smaku, słodkość, duża aromatyczność. W smaku są wyśmienite.
Szerokie odziaływanie
Właściwości świdośliwy to zdrowotność, rozumiana jako ogrom białka, wartościowych tłuszczów oraz błonnika. To kopalnia witaminy A, B oraz C, a także przeciwutleniaczy i antocyjanów. W zaledwie stu gramach owoców tej rośliny jest mnóstwo potasu i magnezu.
Ponadto są one niepodatne na gnicie, zatem nie stanowi problemu przywiezienie świdośliwy z Ameryki Północnej do Europy. Z niej robione są dżemy, soki, przetwory, nalewki.
Sposób uprawy
Świdośliwy nie uprawia się jakoś bardzo skomplikowanie, gdyż nie jest ona wymagająco glebowo. Rośnie w zasadzie w każdym środowisku, ale musi być to miejsce dobrze nasłonecznione. Jej atutem w odróżnieniu od szeregu innych roślin jest natomiast to, iż wyjątkowo łatwo dopasowuje się do podłoża, a więc jej proces adaptacji przebiega błyskawicznie. Niektóre, świetnie pielęgnowane krzewy świdośliwy przeżywają nawet 30 lat, non stop owocując!