Po reformie edukacji i wprowadzeniu nauki w gimnazjach wzrosło zapotrzebowanie na nowe kierunku kształcenia. Jednym z nich jest kierunek umożliwiający uzyskanie zawodu technika organizacji usług gastronomicznych. Osoba pracująca na tym stanowisku zajmuje się planowaniem produkcji potraw i ustala ich asortyment. Jego zadaniem jest także ocenianie jakości produktów, potraw i napojów. Sprawdza on zgodność produktów z przepisami kulinarnymi oraz prowadzi pełną dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji w gastronomii. Technik organizacji usług gastronomicznych nadzoruje obsługe konsumentów, pracę w magazynie oraz cały proces produkcyjny. Może także prowadzić własną palcówkę gastronomiczną. Wszyscy wiedzą, świetnie zdają sobie sprawę z tego, że to, co spożywamy ma wielki wpływ na nasze zdrowie i na naszą sylwetkę. Bardzo modne stało się zdrowe odżywianie, jednak niewiele osób ma czas na samodzielne wykonywanie zdrowych posiłków. Z pomocą przychodzi szeroko rozumiana gastronomia. Z sytuacji można wynieść jasny wniosek, że zawód technika gastronomicznego jest zawodem z przyszłością. Absolwent kierunku może pracować w barach, restauracjach, pubach, kawiarniach – we wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych. Przez względna to, że kierunek nauczania pozwala poznać podstawy funkcjonowania gospodarki oraz przepisy prawne, nie zamyka absolwentowi drogi na osiągnięcie sukcesu zawodowego w branży innej niż popularnie, szeroko rozumiana gastronomia.