Od momentu powstania pierwszych polskich programów kulinarnych nasi rodacy zakochali się w kuchennych nowinkach. Odkąd zapanowała moda na pichcenie na ekranie, powstaje niezliczona ilość programów, w których gotują gwiazdy i gwiazdki showbiznesu, nawet całe kanały poświęcone zostają nowej pasji Polaków. Nasi krajanie chętnie wykorzystują w swych domowych pieleszach nowo poznane przepisy, zakupują narzędzia kuchenne prezentowane na wizji, stosują blendery, miksery, nowoczesne piekarniki, mikrofalówki, kolorowe wyciskarki, sokowirówki, parowary oraz inne używane przez kucharzy roboty. Stosują dotychczas nieznane sobie składniki i przyprawy, łącząc je w potrawach prezentowanych na szklanym ekranie, skrupulatnie notują przepisy, aby przekazać je potem znajomym. Hobby to staje się obecnie stylem życia dla osób, które są coraz bardziej świadome tego, co jedzą. Polacy stają się mądrymi konsumentami, w czasach, gdy na półkach jest tak ogromny wybór produktów, zwracamy baczniejszą uwagę na to z czego przyrządzamy spożywane w naszych domach dania. Duża w tym zasługa uświadamiającej nas w tym zakresie telewizji kulinarnej.