Arcydzięgiel łac. Archangelica officinalis to roślina dwuletnia wpisująca się w kategorię roślin znanych najszerzej jako zioła. Litwor, bo tak też jest nazywany czasem Arcydzięgiel, pochodzi z północy naszego kontynentu, dokąd zawędrował prawdopodobnie z Arabii Saudyjskiej. Jest to roślina wykorzystywana w celach leczniczych bądź przyprawowych, przy czym jako przyprawa służy jedynie korzeń owego zioła. Arcydzięgiel jest powszechnie ceniony i znany, przede wszystkim z tego, że uprawia się od wieków w ogrodach należących do klasztorów. Co ważne, nie ma przeciwwskazań do uprawiania go w panujących w naszym regionie warunkach klimatycznych. Swoje walory zawdzięcza swojemu składowi, w który wchodzą składniki takie jak cukry, olejki lotne, żywice, związki gorczycowe, czy garbniki. Zastosowanie tego zioła w kuchni opiera się oprócz funkcji przyprawniczej głównie na funkcji dekoracyjnej. Ze ściętych przed zakwitnięciem rośliny młodych łodyg przyrządza się bardzo aromatyczną i mocno zieloną konfiturę, służącą najczęściej do dekoracji tortów i innych wypieków.