Aby przyrządzić barszcz ukraiński musimy się trochę napracować aby był smaczny i dość dobry. Zupa ta jest bardzo aromatyczna ma piękny kolor. Barszcz ukraiński przygotowany w naszym kraju i prawdziwy barszcz ukraiński rożni się miedzy sobą. Esencją barszczu ukraińskiego jest połączenie smaków burków ćwikłowych, do tego bulion wołowy trochę przecieru pomidorowego, octu i czosnku. Natomiast w naszym kraju najważniejsza rzecz w barszczu są buraki czerwone. Barszcz ukraiński zawiera biała kapustę i nie zawiera żadnej fasoli ani jasia ani szparagowej. Aby barszcz był dobry wtedy musimy w odpowiednim czasie dodać poszczególne składniki do barszczu. Barszcz ukraiński podajemy odgrzewany nie krócej niż po dwóch godzinach po zakończeniu gotowania. Zupa jest bardzo tłusta po pomieszaniu wszystkich tłuszczów. Zupa ma dużo cholesterolu i nie jest polecana do ciągłego jedzenia, ale raz na jakiś czas można zjeść. Barszcz najczęściej gotujemy około trzydziestu minut i powinien być dobry do jedzenia.