Chłodziarki do gastronomii – jak wybrać idealny model?

0
76
chłodziarki do gastronomii

Właściwe przechowywanie żywności ma kluczowe znaczenie w gastronomii, szczególnie gdy dane wyroby muszą być magazynowane w określonej temperaturze. Wówczas należy zaopatrzyć się w dobrej jakości chłodziarki do gastronomii, które zapewnią produktom świeżość i będą wygodne w obsłudze. A jak wybrać idealną chłodziarkę?

Przeszklone szafy chłodnicze do ekspozycji towarów

Przeszklone szafy chłodnicze to świetne rozwiązanie, gdy trzeba wyeksponować chłodne napoje, ciasta lub inne desery. Wówczas nowoczesne chłodziarki do gastronomii z efektownym podświetleniem LED i wbudowanym termostatem umożliwią estetyczne ułożone towarów tak, aby zachęcały klientów do ich kupna. Dla jeszcze większej wygody niektóre modele posiadają również system automatycznego odszraniania i cyfrowy wyświetlacz, dzięki któremu można na bieżąco kontrolować temperaturę wewnątrz lodówki. Co ważne w branżowych sklepach klienci znajdą również przeszklone szafy chłodnicze o różnej wysokości i szerokości oraz w wielu atrakcyjnych wersjach kolorystycznych.

Chłodziarki do gastronomii — co wybrać na zaplecze?

Szafa chłodnicza na zaplecze lokalu gastronomicznego powinna być wyposażona w wydajny układ chłodniczy z oszczędnym agregatem. Takie chłodziarki do gastronomii muszą być również niezawodne i ekonomiczne, by nie generować wysokich rachunków za ewentualne naprawy oraz prąd. Ponadto warto rozważyć również zakup szafy chłodniczej z przesuwnymi drzwiami, dzięki którym właściciel lokalu zaoszczędzi sporo miejsca. Poza tym przesuwne drzwi znacznie zmniejszają straty cieplne spowodowane częstym otwieraniem lodówki, ponieważ wystarczy je tylko lekko przesunąć w wybranym kierunku, aby wyciągnąć pożądany produkt.

Optymalna chłodziarka do mrożonych produktów — czyli jaka?

Produkty głęboko mrożone należy przechowywać w specjalnych szafach mroźniczych, które będą stale utrzymywały niską temperaturę w okolicach od – 14°C do -21°C. Optymalny model tego typu chłodziarki do gastronomii powinien być wyposażony także w automatyczny system rozmrażania i odparowywania skroplin, a konstrukcja musi być łatwa w czyszczeniu i codziennym użytkowaniu. Ponadto to ważne, aby wybrana chłodziarka do gastronomii miała gwarancję od producenta na co najmniej rok.

Szukając idealnych chłodziarek do gastronomii, trzeba najpierw sprawdzić, ile miejsca można przeznaczyć na poszczególne modele lodówek. Poza tym warto zamawiać urządzenia, które mają wiele praktycznych funkcji, dzięki którym będzie można zwiększyć efektywność codziennej pracy, a każdy rodzaj żywności będzie w nich właściwie i bezpiecznie przechowywany.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here