Kiedy wątroba zaczyna niedomagać szukamy pomocy u lekarza. Proces leczenia możemy wspomagać sami, stosując tak zwaną dietę wątrobową. Podstawową zasadą, którą należy przestrzegać jest ograniczenie spożywania tłuszczów nasyconych oraz całkowite odstawienie alkoholu. Zaleca się również przygotowywanie potraw na parze, smażenie bez tłuszczu oraz pieczenie w folii albo pergaminie. Poza tym dobrze jest spożywać pięciu skromnych posiłków w ciągu dnia zamiast trzech obfitych, dzięki czemu wątroba nie jest zbytnio obciążana. Nie powinno się również jeść ciężkostrawnych dań, które mogą powodować wzdęcia. Powinno się też unikać ostrych przypraw. Z kolei zalecane jest spożywanie produktów bogatych w witaminy C i E oraz błonnika do granic tolerancji organizmu. Stosując dietę wątrobową, zwraca się uwagę na dobór produktów żywnościowych, które są łatwo trawione z niewielkim tylko udziałem niedomagającego organu. Dzięki zbilansowanej diecie nasza wątroba odpocznie, zregeneruje się i przestanie boleć. Zmiana przyzwyczajeń żywieniowych nie należy do najłatwiejszych. W gruncie rzeczy jednak wymaga ona niewiele wysiłku w porównaniu z ulgą, jaką możemy osiągnąć.