Franczyza – o co w tym chodzi, jaka jest jej historia?

0
1184
Franczyza

Franczyza to system, który niewątpliwie na wiele lat zapisze się w historii handlu. Jest z nami od dawna. Jej historia jednak dalej się pisze – dziś nawet szybciej niż kiedykolwiek.

Franczyza – kiedy to się wszystko zaczęło?

System franczyzowy zawitał u nas prawdopodobnie z zachodniej Europy. W średniowieczu kwitł tam handel, pobór podatków, powstawały także pierwsze towarzystwa kupieckie o skali międzynarodowej. Franczyza jest systemem prowadzenia biznesu, ekspansji oraz budowania renomy marki. To pomysł na przedsiębiorstwo, który na długo zapisał się w historii świata. Jednak w XXI wieku franczyza jest w fazie rozwojowej, w jakiej nigdy jeszcze nie była. Z czego to wynika? Nasze czasy to epoka globalizmu. Mówi się wręcz o koncepcji globalnej wioski. Wszystko na rynku przesycone jest międzynarodową współpracą. Korzystamy z chińskich telefonów, jemy posiłki na skandynawskich stołach, gotujemy owoce z dżungli Amazonii – a zaczęło się to wcale nie tak dawno temu. Boom na franczyzę i prowadzenie biznesu w skali świata to domena lat 70. i 80. Schyłek zimnej wojny poskutkował otwarciem się wielu rynków. Amerykanie wykorzystali to bardzo szybko. Ich styl prowadzenia biznesu był prosty – sprzedawali model, który działał wszędzie – na pustyniach, w lasach, w dużych miastach. Dziś wszędzie spotkamy lokale franczyzowe – wystarczy na moment wyjść z domu. Jednak niewiele osób wie, że w Polsce również mamy swoje sieci tego typu, które radzą sobie bardzo dobrze.

O co chodzi we franczyzie – przykład Żabki

W Polsce z sieci franczyzowych zdecydowanie wyróżnia się Żabka. Sklep działa w tym modelu od lat i doskonale sobie radzi. Otwierane są niesamowite ilości lokali – to już 6 000 takich miejsc w Polsce. Jak jednak wygląda od kuchni praca na rzecz firmy Żabka? Franczyza zatrudnia wielu ajentów, którzy inwestują na początku pewną kwotę – uzależnioną od wielu warunków – przeważnie zamykającą się w 5 000 złotych. Otrzymują za nią pełen towaru i wyposażony w meble oraz sprzęty sklep. Franczyzodawca udziela także dostępu do merytorycznych informacji na temat poprawiania sprzedaży, rywalizacji z innymi sklepami w okolicy. Większość takich teoretycznych kwestii bardzo szybko jesteśmy w stanie opanować. Ajent staje przed obowiązkiem prowadzenia placówki Żabka. Franczyza jest ogromna, dlatego zależy jej na utrzymywaniu wysokiej jakości obsługi. Wraz z renomą idą w parze oczekiwania klientów. Wiele osób ceni sklepy Żabka za to, że są otwarte w niedziele. Franczyzobiorcy często zobowiązani są do tego, żeby w te dni zapewnić normalne funkcjonowanie lokalu lub w skróconych godzinach. Jeśli się z tego obowiązku wywiążą – mogą liczyć na pewne bonusy.

Opinie – Żabka franczyza – czy da się z tego wyżyć?

Sieć Żabka zatrudnia wielu ajentów. Ich status materialny jest różny. Jednak ci, którzy są w stanie świadczyć wysokiej jakości usługi i poprawiać rezultaty sprzedażowe – na biedę nie narzekają. Oczywiście jeśli pojawi się sytuacja, że dany franczyzobiorca traktuje prowadzenie placówki jako zupełną odskocznię od ważniejszych zajęć i nie jest w pełni zaangażowany, przeważnie może sobie po prostu nie poradzić z odpowiedzialnością. Niektórzy ajenci osiągają spektakularne sukcesy, biorą pod swoje skrzydła kolejne sklepy Żabka. Franczyza rośnie w oczach, a wkrótce urośnie jeszcze bardziej.

Opinie – Żabka franczyza – czy dostaniemy wystarczająco pieniędzy na start z działalności?

Podejmując współpracę z firmą Żabka w 2020, można liczyć na specjalny bonus. To aż 16 000 złotych gwarantowanego przychodu netto miesięcznie w wymiarze rocznym. Może ta kwota być oczywiście większa. Wszystko zależy od tego, jak skutecznie prowadzić będziemy naszą placówkę Żabka. Franczyza może się opłacać!

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here