Gotowanie w polskich kuchniach, w dużej mierze opiera się na stosowaniu ciekawych urządzeń oraz rozwiązań pozwalających na uzyskanie korzystniejszego efektu w smaku potraw. Gotując posiłek dla kilku osób można zadbać o smak, zawartość jak również dopilnować by całość potrawy została przygotowana z należytym zachowaniem smaku. Urządzenia, które wykorzystujemy w kuchni charakteryzują się przede wszystkim atrakcyjnymi parametrami, funkcjonalnością, które ułatwiają nam przygotowanie potraw, jak również oszczędnością energii elektrycznej. Zupełnie inne urządzenia wykorzystywane są w działalności gastronomicznej – te charakteryzują się możliwością przygotowania nawet setek litrów potraw, w bardzo krótkim czasie. To właśnie zdecydowanie najbardziej istotne cechy prowadzenia działalności takiego właśnie rodzaju. Gastronomia potrafi przygotować dzięki swoim urządzeniom co najważniejsze potrawy bardzo smaczne, a to według mnie najważniejszy czynnik jaki określa poziom realizacji usług gastronomicznych.