Guarana – czym jest i jak ją spożywać?

0
5012
Guarana – czym jest i jak ją spożywać?

Do popularnie występujących obecnie w sklepach z ekologiczną żywnością składników zaliczyć należy między innymi guaranę. Jest to hit od pewnego momentu, zwłaszcza gdy mowa o suplementach żywieniowych.

To swego rodzaju alternatywa – dużo zdrowsza i cenniejsza, jeżeli chodzi o właściwości lecznicze – wobec kawy. Na pewno guaranę należy wybierać w pierwszej kolejności, gdy mamy opcję ona, a napój energetyzujący. Co takiego znajduje się w tym składniku suplementowym, że aż tak bardzo jest zalecany?

Guarana – charakterystyka

Roślina tak określana jest w pełnej wersji nazewnictwa jako paulinia guarana. Posiada ona w sobie substancję zwaną guaraniną, a ta działa mocno pobudzająco. Inaczej na składnik ten mówi się cierniopląt. Jest to wywodzące się z rejonów Ameryki Południowej charakterystyczne pnącze, które porasta obszary Brazylii.

W szczególności widok tej rośliny nie dziwi w dorzeczu Amazonki, gdzie guarany rośnie zdecydowanie najwięcej. Warto wspomnieć, iż rodzina guarany to dobrze nam również znane gatunki klonowate, kasztanowce a także chińskie liczi. Z danych historycznych wynika jednoznacznie, iż guaranę doskonale znali jeszcze mieszkańcy plemion Tupi, a więc prekolumbijscy Indianie, którzy automatycznie po jej odkryciu, dostrzegli i docenili wyjątkowy sposób jej działania.

Brak wiedzy na temat medycyny sprawił, iż plemiona te uznały guaranę za roślinę magiczną w swym działaniu. Z czasem była tak mocno ceniona, że jej ziarnami płacono w handlu.

Guarana – czym jest i jak ją spożywać?

Stworzono nawet legendę, która głosiła, że guarana po raz pierwszy pojawiła się na świecie, jako roślina wyrastająca z oczu dziecka bożego. To natomiast zostało uśmiercone przez brutalnego węża. Z kolei niespotykane, pobudzające i dodające energii właściwości guarany to nic innego jak siła kosmiczna, magia.

Cenne składniki

Guarana jest niekiedy mylnie utożsamiana z kofeiną. Nie jest to jednak to samo, jeżeli chodzi o skład chemiczny. Charakteryzowana tu roślina posiada wręcz śladowe ilości kofeiny, a przede wszystkim adeninę, cholinę, katechinę, skrobie, hypoksantynę oraz teobrominę. W ten sposób przyczynia się cały mix tych składników do stymulowania należytej, wydajnej pracy naszego umysłu.,

Natychmiast po spożyciu guarany dostrzegamy wyraźny wzrost poziomu skupienia na tym co robimy, poprawia się zdolność kojarzenia, pamięć, koncentracja, nasze zdolności intelektualne, edukacyjne. Możemy pracować dłużej, intensywniej, lepiej i mamy większą dawkę energii. Nie czujemy zmęczenia, możemy się więcej wysilać. Jest to na takich samych zasadach pracach umysłowa jak gdybyśmy zafundowali naszym szarym komórkom silną kosę – czyli małą czarną ale naprawdę mocną.

Efekt działania guarany jest dużo silniejszy niż pełnej kofeiny kawy, bowiem to ponad sześć godzin. Guarany nie należy także uznawać za energetyk, gdyż w odróżnieniu od nich jest mniej uzależniająca, w zasadzie w ogóle i zdrowa.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here