Jak rozmrozić mięso, ryby czy pierogi? Sprawdź, czy robisz to dobrze!

0
9367
Jak rozmrozić mięso, ryby czy pierogi? Sprawdź, czy robisz to dobrze!
źródło zdjęcia: stock.adobe.com autor: Кристина Корнеева

Niezapowiedziani goście wpadli z wizytą? A może macie ochotę na babcine przysmaki przywiezione z domu rodzinnego? Najlepszym rozwiązaniem w obu tych przypadkach będzie rozmrożenie mięsa, pierogów czy ryby znajdujących się w lodówce. Jak najlepiej to zrobić? Podpowiadamy!

Rozmrażanie mięsa w piekarniku, wodzie i lodówce

Jak rozmrażać mięso? Pierwszy ze sposobów to rozmrażanie mięsa w lodówce. Zdecydować można się na niego wówczas, gdy mamy nieco więcej czasu. Proces ten trwać może bowiem nawet 24 godziny. Główną jego zaletą jest to, że mięso rozmraża się dokładnie i równomiernie. Kolejny patent to rozmrażanie mięsa w wodzie. Rozmrażanie mięsa nigdy nie powinno odbywać się w gorącej wodzie. Prowadzić może to bowiem do namnażania się bakterii. Zamiast tego, mięso umieszczamy w szczelnie zamkniętym woreczku i wkładamy je do miski z zimną wodą. Najlepiej wymieniać ją co około 30 minut. Alternatywne rozwiązanie to włożenie zamrożonego mięsa pod bieżącą zimną wodę. Ostatnim ze sposobów jest rozmrażanie mięsa w mikrofalówce lub w piekarniku. Aby móc to zrobić, urządzenie powinno być wyposażone w funkcję „Defrost”. W tym celu, umieszczamy mięso na specjalnym naczyniu i uruchamiamy program rozmrażania. To najszybszy sposób na rozmrożenie mięsa mielonego, który idealnie sprawdzać będzie się u osób, które mają mało czasu.

Jak rozmrozić pierogi?

Pierogi to jedna z najpopularniejszych polskich potraw. Jako że są one nieco pracochłonne, spora część gospodyń domowych decyduje się na jednorazowe przygotowanie większej ich ilości, a następnie ich zamrożenie. Pierogi najlepiej mrozić lekko podgotowane. W przeciwnym wypadku, mogą się one zacząć rozpadać podczas rozmrażania. Nie poleca się również mrożenia surowych pierogów — po rozmrożeniu będą one twarde.

Jak krok po kroku mrozić domowe pierogi? Ulepione pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody na około 1 minutę. Następnie wyjmujemy je i mieszamy z odrobiną masła. Przekładamy pierogi na tackę i rozkładamy w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Czekamy aż ostygną, wkładamy do zamrażalnika na godzinę, wyjmujemy, przekładamy do woreczków i mrozimy.

Co ciekawe, mrozić można nie tylko gotowe pierogi, lecz również farsz. W tym celu, przekładamy go do plastikowego pojemnika i umieszczamy w zamrażarce. Chcąc zamrozić ciasto na pierogi, najlepiej umieścić je w foliowym woreczku. Sklep internetowy Tadar oferuje rozmaite gadżety tego typu ułatwiające gotowanie. Znaleźć można tam także różnego rodzaju praktyczne garnki.

Jak rozmrozić ugotowane pierogi? To bardzo proste! Wystarczy wrzucić je do osolonego wrzątku i gotować przez około 3 — 4 minuty, aż do uzyskania przez nie optymalnej miękkości i wypłynięcia ich na wierzch. Jako że zamrożone pierogi obniżą temperaturę wody, spowalniając cały proces, na skutek długiego podgrzewania mogą one zacząć pękać. W związku z tym, najlepiej rozmrażać je stopniowo, po kilka sztuk.

W przypadku nieco większych pierogów, warto wyjąć je z zamrażalnika kilka godzin przed planowaną obróbką cieplną. W przeciwnym wypadku, ciasto rozgotuje się, a farsz będzie wciąż zamrożony.

Jak rozmrozić rybę?

Jak szybko rozmrozić rybę? W tym celu, wyjmujemy ją z zamrażarki i umieszczamy pod bieżącą wodą. Najpierw powinna być ona zimna, a później letnia. W momencie, gdy ryba zacznie odmarzać, można kontynuować ten proces lub przełożyć ją na talerz i posypać solą.

Jak rozmrozić rybę w piekarniku? Wystarczy włożyć ją do zimnego pieca i uruchomić urządzenie.

W jaki sposób należy rozmrażać filety rybne? Wyjmujemy je z zamrażarki, przekładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w misce wypełnionej letnią wodą. Kiedy ryba zacznie lekko odmarzać, wyjmujemy ją, solimy i odkładamy do lodówki. Wodę zastąpić można tu mlekiem w temperaturze pokojowej.

Aby wygodnie i szybko rozmrozić mięso mielone, ryby czy pierogi, wystarczy zastosować się do powyższych wskazówek. Pamiętać należy jedynie o tym, by nigdy nie zamrażać ponownie raz rozmrożonego jedzenia. Skończyć może się to bowiem zatruciem pokarmowym.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here