Kuchnia molekularna to alternatywa dla tradycyjnej kuchni, którą dobrze znamy. Jest to nowoczesne, zdrowe oraz zaskakujące podejście do gastronomii. Pokazy kuchni molekularnej cały czas zyskują na popularności i coraz więcej osób interesuje się tym tematem.
Jeśli zastanawiasz się, jak organizuje się pokazy kuchni molekularnej i czy warto się na nie wybrać, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Czym jest kuchnia molekularna?
Kuchnia molekularna to nowoczesny styl gotowania, który wykorzystuje wiele innowacji technicznych z różnych dyscyplin naukowych. Kuchnia modernistyczna bazuje na procesach i produktach występujących od setek lat. Podstawową techniką jest zmiana tekstur produktów używanych w daniach, deserach czy też drinkach.
Zmiany tekstur, które można uzyskać z niemal dowolnego produktu to: żelifikacja, sferyfikacja, piany, liofilizacja, powietrza, zagęszczanie, sous vide, crio kuchnia (ciekły azot, suchy lód), infuzje, etc.
Kuchnia modernistyczna (molekularna), opiera się na wykorzystywaniu różnych metod. Jedną z nich jest stosowanie azotu, przy pomocy którego można osiągnąć spektakularne efekty. Za pomocą ciekłego azotu można przyrządzić desery, sorbety, pianki i inne potrawy. Lody, które są przyrządzone za pomocą azotu są bardziej kremowe.
Inną metodą jest użycie anty-grilla, który jest mrożącą płytą kuchenną. Anty-grill pozwala zamrażać różne produkty, ale także pomaga stworzyć ozdobne kształty i wzory z czekolady.
Ciekawą metodą jest również sous-vide. Jest to nowoczesna metoda gotowania, która pozwala na osiągnięcie niezwykle aromatycznych potraw. Polega ona na pakowaniu próżniowo składników i gotowania ich w niskiej temperaturze.
Pokazy kuchni molekularnej – co można na nich zobaczyć?
Pokazy kuchni molekularnej polegają na gotowaniu na bazie naturalnych produktów i procesach, które występują w przyrodzie.
Jako, że wiele z metod stosowanych w kuchni modernistycznej wymaga wiele czasu lub jest wręcz niemożliwe w domowych warunkach, organizowane są pokazy.
Podczas takiego pokazu, każdy może zaobserwować w jaki sposób powstają molekularne dzieła sztuki i czym charakteryzuje się kuchnia molekularna. W trakcie pokazu, prowadzący często nawiązują interakcję z gośćmi i wyjaśniają działania zjawisk. Czasem uczestnicy mogą samodzielnie stworzyć molekularne drinki, sorbety na ciekłym azocie czy też inne potrawy.
Goście mają okazję spróbować nietypowych połączeń smakowych, takich jak alkoholowa babeczka z wódki, lizak z parmezanu czy pasztet w gorzkiej czekoladzie. Oprócz tego, wykorzystuje się również jadalne szkło czy pastę do zębów.
Takie pokazy mogą być organizowane zarówno na otwartej przestrzeni jak i w pomieszczeniu. Z pewnością będzie to dobra zabawa zarówno dla najmłodszych jak i dla dorosłych. Kuchnia molekularna łączy w sobie nie tylko gotowanie, ale także naukę o fizyce i chemii, dlatego niezwykle ciekawie łączy różne dziedziny nauki.
Zespół profesjonalistów z thefood.pl zorganizuje dla Ciebie niesamowity pokaz kuchni molekularnej, który urozmaici każdą imprezę. Sprawdź już dzisiaj ofertę i weź udział w gastronomicznym show.