Jak wyglądają pokazy kuchni molekularnej?

0
1910
Jak wyglądają pokazy kuchni molekularnej?

Kuchnia molekularna to alternatywa dla tradycyjnej kuchni, którą dobrze znamy. Jest to nowoczesne, zdrowe oraz zaskakujące podejście do gastronomii. Pokazy kuchni molekularnej cały czas zyskują na popularności i coraz więcej osób interesuje się tym tematem. 

Jeśli zastanawiasz się, jak organizuje się pokazy kuchni molekularnej i czy warto się na nie wybrać, koniecznie przeczytaj ten artykuł!

Czym jest kuchnia molekularna?

Kuchnia molekularna to nowoczesny styl gotowania, który wykorzystuje wiele innowacji technicznych z różnych dyscyplin naukowych. Kuchnia modernistyczna bazuje na procesach i produktach występujących od setek lat. Podstawową techniką jest zmiana tekstur produktów używanych w daniach, deserach czy też drinkach. 

Zmiany tekstur, które można uzyskać z niemal dowolnego produktu to: żelifikacja, sferyfikacja, piany, liofilizacja, powietrza, zagęszczanie, sous vide, crio kuchnia (ciekły azot, suchy lód), infuzje, etc. 

Kuchnia modernistyczna (molekularna), opiera się na wykorzystywaniu różnych metod. Jedną z nich jest stosowanie azotu, przy pomocy którego można osiągnąć spektakularne efekty. Za pomocą ciekłego azotu można przyrządzić desery, sorbety, pianki i inne potrawy. Lody, które są przyrządzone za pomocą azotu są bardziej kremowe. 

Inną metodą jest użycie anty-grilla, który jest mrożącą płytą kuchenną. Anty-grill pozwala zamrażać różne produkty, ale także pomaga stworzyć ozdobne kształty i wzory z czekolady. 

Ciekawą metodą jest również sous-vide. Jest to nowoczesna metoda gotowania, która pozwala na osiągnięcie niezwykle aromatycznych potraw. Polega ona na pakowaniu próżniowo składników i gotowania ich w niskiej temperaturze.

Pokazy kuchni molekularnej – co można na nich zobaczyć?

Pokazy kuchni molekularnej polegają na gotowaniu na bazie naturalnych produktów i procesach, które występują w przyrodzie.

Jako, że wiele z metod stosowanych w kuchni modernistycznej wymaga wiele czasu lub jest wręcz niemożliwe w domowych warunkach, organizowane są pokazy. 

Podczas takiego pokazu, każdy może zaobserwować w jaki sposób powstają molekularne dzieła sztuki i czym charakteryzuje się kuchnia molekularna. W trakcie pokazu, prowadzący często nawiązują interakcję z gośćmi i wyjaśniają działania zjawisk. Czasem uczestnicy mogą samodzielnie stworzyć molekularne drinki, sorbety na ciekłym azocie czy też inne potrawy.

Goście mają okazję spróbować nietypowych połączeń smakowych, takich jak alkoholowa babeczka z wódki, lizak z parmezanu czy pasztet w gorzkiej czekoladzie. Oprócz tego, wykorzystuje się również jadalne szkło czy pastę do zębów. 

Takie pokazy mogą być organizowane zarówno na otwartej przestrzeni jak i w pomieszczeniu. Z pewnością będzie to dobra zabawa zarówno dla najmłodszych jak i dla dorosłych. Kuchnia molekularna łączy w sobie nie tylko gotowanie, ale także naukę o fizyce i chemii, dlatego niezwykle ciekawie łączy różne dziedziny nauki.

Zespół profesjonalistów z thefood.pl zorganizuje dla Ciebie niesamowity pokaz kuchni molekularnej, który urozmaici każdą imprezę. Sprawdź już dzisiaj ofertę i weź udział w gastronomicznym show.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here