Japońskie zupy.

0
2665
Japońskie zupy.

Kuchnia orientalna lubi zaskakiwać. Wydaje się nam, że ją znamy, ale tak naprawdę wiemy o niej zaledwie parę szczegółów i stereotypów. Ryż w Chinach, sushi w Japonii, do tego sake i potrawy jedzone pałeczkami. To kilka aspektów, na które składa się kuchnia orientalna, ale to nie wszystko.Czy wiemy, że kuchnia orientalna to również zupy? Oczywiście proszę nie mylić z chińskim zupami, których pełno jest w naszych sklepach, ale typowo zupy azjatyckie w tym przykładowo zupy z Kraju Kwitnącej Wiśni. To zupełnie inne zupy niż te, które znamy z naszych polskich stołów. Inny jest nie tylko smak, ale również inna jest kultura i cała otoczka jedzenia. Zasadniczo zupy w Japonii składają się z części płynnej i kilku składników stałych. To chyba jedyny kraj, w którym do jedzenia zupy używa się pałeczek. Bynajmniej nie jest to żaden żart. Wszystkie składniki stałe konsumuje się przy pomocy pałeczek, a następnie wywar spożywa się wypijając go. Tym samym trzeba zaznaczyć, że zupy japońskie są mniej kaloryczne od tych europejskich w tym polskich. Nie tylko zupy, ale cała kuchnia orientalna zasadniczo jest mniej kaloryczna od europejskiej i to również jest powód, dla którego niektórzy Europejczycy są nią zainteresowani.

enjoythelittlethings.pl

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here