Lody ziołowe – zdrowa alternatywa

0
2771
Lody ziołowe – zdrowa alternatywa

Sklepowe lody bardzo często są pełne sztucznych barwników, szkodliwego dla organizmu cukru, konserwantów, chemicznych dodatków. Mimo tego, iż są w smaku bardzo dobre niestety mają za dużo środków negatywnie wpływających na naszą kondycję zdrowotną, talię i samopoczucie.

Sprawiają, że czujemy się ociężali, psują się zęby ze względu na nadmiar słodkości i tyjemy. Dużo lepszą, bo i znacznie zdrowszą alternatywą wobec lodów klasycznych, kupnych, mogą być zdrowe lody ziołowe. Możesz je zrobić indywidualnie, samodzielnie w warunkach domowych.

Wśród lodów ziołowych można wyróżnić wiele ciekawych propozycji smakowych, które wyróżniają się oryginalnością zestawionych składników. Są one idealne po wyczerpujących treningach sportowych, bowiem nie powodują tycia, ale właściwie orzeźwiają. Dodatkowo pozwalają zrezygnować z klasycznych łakoci, zamieniają je właśnie na alternatywę w postaci dużo zdrowszej.

Świadome dbanie o linię nie wyklucza dozy przyjemności, a lody ziołowe jak najbardziej na nią pozwalają. W tym zakresie wyróżniamy zwłaszcza dwa typy lodów tej kategorii, wśród których warto wspomnieć o ice cream, czyli standardowych wyrobach bazujących na mleku, jako podstawowym składniku oraz popsicles czyli lodowe lizaki na wodzie. Można wyróżnić wielorakie składniki dodatkowe do nich, to już kwestia naszych indywidualnych upodobań.

Z ziół, jakie do robienia lodów nadają się idealnie, zaliczyć trzeba między innymi lawendę, bazylię, rumianek, miętę oraz werbenę czy hibiskus. Nie stoi nic na przeszkodzie także w tym, aby wrzucić kilka owoców czy nawet zmieszać wodę czy mleko z sokami owocowymi, jakie sprawią, że nasza mieszanka będzie łakociem bardzo słodkim.

Lody lawendowe

Spośród popularnych wariantów lodów ziołowych, warto wspomnieć o lawendowych – robimy je z dwóch szklanek mleka, dwóch trzecich szklanek śmietanki, trzech żółtek, jednej drugiej szklanki syropu z agawy, ewentualnie miodu, w najgorszym, ale odradzanym wypadku – trzech czwartych szklanki cukru, jeśli już to brązowego, trzcinowego. Do tego bierzemy także szklankę świeżych kwiatów lawendy.

Do przygotowania lodów musimy mieć rondel, w którym mieszamy najpierw mleko, ze śmietanką oraz kwiatami. Gotujemy je na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Jeżeli mikstura zostanie podgrzana, powinna pojawić się piana. Wtedy przygotowane w oddzielnej miseczce żółtka, skrapiamy syropem z agawy czy też miodem i łączymy z wyżej wymienioną miksturą z rondla. Zanim jednak zespolimy te składniki, przecedźmy mleczno-śmietankową mieszankę, by oddzielić od niej kwiaty. Gotowe lody mrozimy, albo korzystamy z maszynki do lodów w celu ich wykonania.

Lody cytrynowo-werbenowe

Na ten rodzaj lodów będziemy potrzebować szklankę soku z ananasa, dwie łyżki cytrynowej werbeny, dwie szklanki wody. Mieszamy wodę z werbeną, najlepiej w słoiku, zostawiając pod przykrywką. Następnie odstawiamy na pewien czas na słońcu, optymalnie kilka godzin.

Lody ziołowe – zdrowa alternatywa

Po tym cedzimy je na sitku o drobnych oczkach. Wyłapmy wszystkie zioła i wymieszajmy świeżą herbatę z werbeny z sokiem. Gotowa mikstura powinna na parę godzin trafić do lodówki.

Lody grejpfrutowo-miętowe

Niezbędne składniki to 170 ml soku z grejpfruta, 110 ml wody kokosowe, dwie łyżki świeżo zebranych listków mięty. Wyciskamy sok z grejpfruta, cedzimy go, odseparowując od nasion, a następnie tniemy na drobne kawałeczki listki mięty. Mieszamy sok z miętą i wodą kokosową, napełniamy miksturą foremki do lodów i mrozimy. Po kilku godzinach nadają się do spożycia.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here