Produkty spożywcze, które można zamienić na zdrowsze zamienniki

0
1117

Zdrowe odżywianie można rozpocząć od zmiany produktów spożywczych na ich zdrowsze zamienniki. Zmianę tę możemy wprowadzać krok po kroku. Towarzyszące nam na co dzień ziemniaki można zamienić na ryż, kaszę lub pełnoziarnisty makaron. Białą mąkę i makaron można zamienić na mąkę pełnoziarnistą i makaron pelnoziarnisty. Zamiast margaryny możemy stosować masło bądź pastę z awokado. Sklepowe musli najlepiej zamienić na płatki owsiane, z których można zrobić wiele pysznych rzeczy. Słodycze najlepiej wymienić na suszone i surowe owoce, a słodkie napoje na wodę. Uwagę należy także zwrócić na jogurty, to żywieniowe pułapki. Dobrze byloby je wymienić na jogurty domowej roboty z jogurtu naturalnego i świeżych owoców. Dobrze będzie wybierać produkty o niższej zawartości tłuszczu i jeść ryby częściej niż zaledwie raz w tygodniu. Tłustą śmietanę i majonez możesz zastąpić jogurtem naturalnym bądź kefirem. Absolutnie i koniecznie trzeba zapomnieć o polewaniu dań tłuszczem. Dobrze będzie na początek również zmniejszyć w diecie spożycie soli oraz cukru. Produkty typu instant i fast food powinny być omijane szerokim łukiem, są bardzo kaloryczne. Lepiej poświęcić trochę czasu i przygotować coś zdrowszego. Przekąski w stylu chipsy i krakersy można zamienić na suszone owoce, surowe warzywa czy też wafle ryżowe. Źródłem kalorii są także napoje alkoholowe, więc należy je ograniczyć do minimum bądź całkowicie wyeliminować z diety. Wprowadzenie takich zmian powinno powprowadzić nas do lepszego samopoczucia oraz utraty zbędnych kilogramów.

ortopedycznie.pl

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here