Sposoby na wprowadzenie warzyw do diety

0
504
Sposoby na wprowadzenie warzyw do diety

Korzyści zdrowotne warzyw są dobrze znane. Są niskokaloryczne i sycące, a jednocześnie dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. Jednak uzyskanie zalecanej dziennej porcji może okazać się trudne – zwłaszcza gdy masz mało czasu na gotowanie czy ograniczony budżet.

Na szczęście dla Ciebie istnieje wiele sposobów na wprowadzenie warzyw do diety. Oto kilka super prostych sposobów, aby uzyskać więcej warzyw w swojej diecie bez rozbijania banku.

Przechowuj mrożone warzywa w zamrażarce

Zaopatrz się w mrożone warzywa, zamiast kupować co tydzień świeże. Wytrzymują w zamrażarce znacznie dłużej – około roku w przypadku większości warzyw – i są tak samo pożywne. To drastycznie skraca czas przygotowania i pozwala dodać warzywa do prawie każdego posiłku, nawet w ostatniej chwili.

Mrożone warzywa są świetne, ale tylko słowo ostrzeżenia: nie wszystkie są sobie równe. Niektóre marki dodają niezdrowe konserwanty i sól, więc najlepiej jest zapoznać się ze składnikami przed zrobieniem zakupów. Następnie używaj ich w zupach, gulaszach, szybkich daniach smażonych i zapiekankach.

Trzymaj pokrojone warzywa pod ręką przez cały czas

Zawsze miej w lodówce gotowe do spożycia pokrojone w słupki marchewki, paprykę, ogórki, pomidorki koktajlowe, różyczki brokułów czy kalafiorów, poszatkowane grzyby. Posiekane i gotowe, ułatwią dodanie dodatkowych składników odżywczych do obiadu lub kolacji. Ponadto, jeśli są dostępne, prawdopodobnie zjesz więcej warzyw, więc upewnij się, że zawsze masz je pod ręką!

Jeśli nie lubisz żadnego z tych warzyw lub szybko się nimi zmęczysz, możesz zmienić je na inne. Kup już pokrojone w sklepie albo samodzielnie poświęć odrobinę czasu na początku tygodnia na przygotowanie produktów.

Przetwórz swoje warzywa

Nie musisz trzymać się owoców, kiedy robisz koktajle! Zamiast tego możesz użyć warzyw, takich jak marchewka, buraki lub dynia – będą one doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych do Twoich ulubionych mieszanek. Spróbuj też wycisnąć z nich sok! Zmiksuj trochę selera, dyni lub jarmużu, przecedź płyn przez gazę i dodaj do porannego soku.

Kiedy Twoje świeże owoce i warzywa trochę się psują, szybko je posiekaj i włóż do zamrażarki – możesz użyć ich do smoothie bez marnowania jedzenia lub wydawania pieniędzy na jeszcze więcej owoców i warzyw!

Zrób ogromne garnki zupy. Zupy są zazwyczaj dość tanie i można je zrobić z dowolnym sezonowym warzywem, które jest w sprzedaży. Więc załaduj je warzywami i ciesz się odżywczym daniem pełnym smaku. Zrób i zamroź poporcjonowane w pojemnikach zupy.

Użyj również blendera. Dzięki niemu możesz stworzyć fantastyczne pasty warzywne do kanapek https://dietly.pl/blog/pasta-warzywna-przepisy  czy sosy do obiadów. Produkty możesz upiec, gotować albo zblendować surowe produkty. Dodaj swoje ulubione przyprawy i voila! To proste sposoby, żeby dodać więcej warzyw do prostych i szybkich dań jak kanapki na lunch czy makaron z sosem warzywnym. Pamiętaj, żeby danie było sycące i treściwe, warto dodać źródło białka i węglowodanów.

Następnym razem, gdy będziesz w sklepie spożywczym, nie spuszczaj oczu i czmychaj przed warzywami. Twój organizm podziękuje Ci za dostarczanie mu odpowiedniej ilości składników odżywczych.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here