Tłuszcze w zdrowej diecie – jakie tłuszcze wybierać

0
1514
Tłuszcze w zdrowej diecie - jakie tłuszcze wybierać

Tłuszcze to konieczne do utrzymania zdrowia oraz dobrego samopoczucia składniki żywności. Przez ostatnie lata powstała opinia, że przyczyniają się do otyłości. Jednak naukowcy udowadniają, że obecność zdrowych, wielonienasyconych tłuszczy w naszej diecie jest kluczowa również w procesie odchudzania.

Tłuszcze – czym właściwie są?

Tłuszcze, razem z węglowodanami i białkami stanowią podstawowe składniki żywności oraz są ważnym składnikiem strukturalnym błon komórkowych. Są najbardziej skoncentrowanym źródło energii – ze wszystkich podstawowych makroskładników diety to właśnie tłuszcze posiadają najwięcej kalorii na gram. Wysoka energetyczność oraz doniesienia o szkodliwości tego składnika skutkują przekonaniem, że najlepiej wyeliminować go z diety lub mocno ograniczyć. Udowadniamy, że jest to dalekie od prawdy.

Kwasy tłuszczowe – rodzaje i właściwości

W tłuszczach mogą występować kwasy tłuszczowe nasycone, kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz kwasy tłuszczowe wielonienasycone.

Kwasy tłuszczowe nasycone występują przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego (w przetworach mlecznych i mięsie), a z grupy tłuszczy roślinnych należą do nich olej kokosowy i palmowy. To one odpowiadają za złą renomę udziału tłuszczów w diecie. Mogą one przyczyniać się bowiem do zwiększenia poziomu cholesterolu w krwi, co podnosi ryzyko wielu chorób, w tym miażdżycy i zakrzepicy.

Najważniejsze w naszej diecie są kwasy wielonienasycone, wśród których występują niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Wyróżnić można dalej kwasy jednonienasycone (np. kwas oleinowy – pomocny w odchudzaniu) i wielonienasycone. Te ostatnie z kolei składają się z dwóch grup: kwasów omega-3 (kwas alfa-linolenowy) i omega-6 (kwas linolowy). Grupa NNKT jest kluczowa dla odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Ich zadaniami jest m. in.:

  • wspomaganie pracy serca i układu krwionośnego;

  • działanie przeciwzakrzepowe;

  • hipotensywność (obniżają ciśnienie krwi);

  • wspomaganie odporność;

  • zapobieganie osteoporozie.

Tłuszcze w diecie, czyli jak zbilansować dietę odchudzającą

Kampanie z ostatnich latach przekonywały nas o zasadności wyeliminowania tłuszczu z naszej diety. Został on obwołany winowajcą otyłości. Tymczasem okazuje się, że organizm potrzebuje tłuszczu do odpowiedniego pozyskiwania energii z pożywienia, a jego brak może wręcz przeciwnie powodować magazynowanie tkanki tłuszczowej w ciele. Ponadto, wiele produktów oznaczonych etykietą “fat-free” wypełnionych jest cukrem, który może powodować napady głodu, wzmożony apetyt oraz rozregulowywać gospodarkę hormonalną. Aby działać na rzecz świadomości społecznej na temat roli tłuszczów w zdrowej diecie powstała kampania https://poznajsienatluszczach.pl, gdzie dowiesz się więcej na ten temat.

Jakie tłuszcze wybierać?

Aby stworzyć zbilansowaną dietę powinno się uzupełniać ją w zdrowe tłuszcze. Do codziennego jadłospisu warto dodawać orzechy, które zawierają duże ilości kwasów omega-3 i wpłyną pozytywnie na Twój mózg, serce i… figurę – zapewniają o tym naukowcy z Purdue University. Poza tym warto codziennie spożywać awokado – pełne NNKT, witamin i minerałów pomoże też w zaspokojeniu głodu na dłużej. Warto sięgać również po zimnotłoczone oleje, które pomogą nam zachować ważną równowagę kwasów omega-3 i omega-6, przede wszystkich olej lniany czy konopny. Witaminy z pokropionych nim sałatek lepiej się przyswoją i dadzą nam poczucie sytości na długo.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here