Zastosowanie naświetlaczy do jaj

0
2935

W niektórych z lokali gastronomicznych, dania, do których wykorzystywane są jajka, cieszą się olbrzymią popularnością, jednak, aby bezpiecznie je przygotowywać, należy uprzednio jajka odkazić. Ręczne ich mycie, tudzież wyparzanie jest niepraktyczne, zajmuje dużo czasu i nie zawsze jest stuprocentowo skuteczne. Dlatego też, na rynku pojawiły się specjalnie przeznaczone do tego celu, jakim jest sterylizacja jajek urządzenia, nazwane po prostu naświetlaczami do jajek. W bardzo krótkim czasie, wynoszącym od kilkudziesięciu sekund do około minuty, tego typu urządzenia potrafią poradzić sobie z różnego rodzaju szkodliwymi dla człowieka substancjami – drobnoustrojami, wirusami, pleśnią, bakteriami i tym podobnymi. Naświetlacz, zwany też sterylizatorem ‚zabija’ te substancje, dzięki czemu, jajka są gotowe do spożycia. Sanepid zaleca używanie tego typu urządzeń we wszystkich lokalach, które w swojej ofercie proponują dania wykorzystujące jajka. Naświetlacze do jaj wykonują całą robotę związaną z przygotowywaniem tego typu produktu do spożycia – po umieszczeniu jaj w naświetlaczu i uruchomieniu urządzenia, po kilkudziesięciu sekundach, stają się one gotowe do spożycia – nie musimy ich już więcej myć, wyparzać ani obrabiać w żaden inny sposób. Z czym dokładnie pozwala nam uporać się naświetlacz do jaj? Podczas naświetlania, tego typu urządzenia pozbywa się 100% bakterii Salmonella, laseczek tlenowych, grzybów, pałeczek okrężnicy, oraz bakterii E-Coli. Jak widać, stosując naświetlacze do jaj, możemy być pewni tego, że to co zjemy, nie będzie dla nas niebezpieczne. Warto także pamiętać, że na tle innych urządzeń gastronomicznych, naświetlacze do jaj nie są aż tak bardzo drogie, te tańsze modele, można zakupić już za około 650zł – jednak, warto pamiętać, że zdrowie naszych klientów, nie jest rzeczą na której powinno się oszczędzać.

kobiecylajf.pl

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here