Dieta 50/50

0
2172

Podczas stosowania diety odchudzającej (jakiejkolwiek diety) najtrudniejszą rzeczą jest konieczność przestrzegania reżimu dietetycznego. Ponadto rozpisane jadłospisy często są monotonne i siłą rzeczy skłaniają do wyrzeczeń. Bardziej rygorystyczne diety nakazują poza tym w przypadku odstąpienia od narzuconych reguł, rozpoczynanie całego procesu od początku.
W odpowiedzi na te niedogodności James B. Johnson wymyślił „Dietę 50/50”. Czerpiąc z własnych doświadczeń, przetestował ją również na sobie, osiągając zadowalające rezultaty.
Stosując dietę 50/50 można dużo łatwiej osiągnąć zadowalające efekty, ponieważ opiera się ona na ciągłych zmianach: modyfikacjom ulega nie tylko wartość kaloryczna posiłków, ale także ich zawartość. Na przemiennie bowiem poddajemy nasz organizm „dniom chudym” i „dniom tłustym”.
W „dni chude” trzymamy się ścisłej diety. Pochłaniamy jedynie 25% – 30% wartości kalorycznej posiłków odpowiadających „dniom tłustym”. W zależności od naszej aktywności fizycznej powinno to być około 800 – 1000 kcal dziennie dla kobiet, 1000 – 1500 kcal dla mężczyzn. Pamiętać również warto, że im mniej pofolgujemy sobie w „dni tłuste”, tym lepszy i szybszy efekt.
Charakterystycznym jest, że nie ma istotnego wzorca czy jadłospisu tej diety. Osoby decydujące się na tę dietę powinny ją stworzyć w odniesieniu do własnych potrzeb, przestrzegając ogólnych reguł.
Oprócz wyraźnych efektów odchudzających dieta 50/50 korzystnie wpływa na wydolność energetyczną organizmu oraz spowalnia podział komórek, co zmniejsza szybkość starzenia się. Osoby stosujące dietę zauważyły, że już po tygodniu miały znacznie więcej energii.

blognazdrowie.pl

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here