Coraz więcej osób zaczyna przykładać uwagę do tego co znajduje się na ich talerzu, co jest budujące. Zdrowe odżywianie może uratować życie niejednej osobie, gdyż jest to jedna z najważniejszych czynności życiowych. Niestety, niewiele się na ten temat edukuje ludzi w szkołach, jednak coraz częściej ludzie zaczynają czytać na ten tema na własną rękę. Jak w zdrowej kuchni wykorzystać suszone warzywa?
Moc warzyw
Praktycznie w każdej diecie warzywa stanowią istotny fundament. W diecie niskotłuszczowej, gdzie głównym źródłem energii są węglowodany, warzywa stanowią jedno z głównych źródeł energii. W diecie wysokotłuszczowej zaś, gdzie głównym źródłem energii jest tłuszcz, warzywa są doskonałym nośnikiem witamin oraz minerałów.
Praktycznie każde warzywo ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Szczególnie cenione przez dietetyków są warzywa zielone, a ostatnie badania wskazują na pozytywne aspekty spożywania warzyw kiszonych, ogórków czy kapusty.
Do czego stosować warzywa w formie suszu?
Niestety, zdrowe gotowanie często wymaga większego nakładu pracy niż wykorzystywanie gotowych, często bardzo szkodliwych, produktów. Wiele bulionetek zawiera w składzie niezdrowy olej palmowy oraz wiele wypełniaczy smaku. Nic w życiu nie jest w stanie zastąpić prawdziwego rosołu na kościach i warzywach. Zarówno pod względem smaku jak i własności odżywczych oraz zdrowotnych. Stąd, zamiast przyprawy do rosołu warto skorzystać z mielonych suszonych warzyw. Taki susz jest prosty w przygotowaniu i może leżeć w szczelnym pojemniku przez długi czas.
Suszone warzywa bardzo dobrze odnajdują się we wszelkich gulaszach oraz sosach. Osoby lubiące np. leczy czy potrawy z cukinii, mogą skrócić sobie czas przyrządzania takich dań jednogarnkowych właśnie poprzez wcześniejsze ususzenie większej ilości warzyw oraz następne wykorzystanie ich w czasie gotowania obiadu. Suszone warzywa można również z powodzeniem wykorzystać podczas przygotowywania dań mięsnych.
Wiele osób decyduje się przejść na zdrowy tryb życia, a ten nie może istnieć bez odpowiedniej diety. Każda dieta zawiera w sobie warzywa w większej lub mniejszej ilości. W każdym przypadku warto zastanowić się na wykorzystaniem suszonych warzyw. W ten sposób można znacznie obniżyć czas przyrządzania posiłków, bez konieczności stosowania gotowych, często niezdrowych, produktów.
Artykuł powstał we współpracy ze Spółką suszarniczą Ogrodnik S.A.