Gazowa czy elektryczna – jaką kuchenkę wybrać?

0
2867

Kupując kuchenkę do naszego domu najczęściej decydujemy się na wariant gazowy lub elektryczny – te dwa rodzaje są nam najbardziej znane i wypróbowane, cechują się również solidnością i małą awaryjnością. Wybierając konkretny model musimy kierować się własnymi potrzebami, na który rodzaj warto więc się zdecydować?

Płyta gazowa

Istnieje wielu miłośników tego rozwiązania twierdzących, że potrawy na niej przyrządzone smakują znacznie lepiej. Płyta gazowa jest zdecydowanie najtańsza w eksploatacji, zapłacimy za nią także o wiele mniej, niż za płytę elektryczną, czy indukcyjną. Nie musimy przejmować się również dostawcą energii elektrycznej, a także jest znacznie mniej podatna na jakiekolwiek awarie, dzięki czemu z pewnością posłuży nam przez wiele lat.

Płyta gazowa ze względu na to, że można się poparzyć lub istnieje ryzyko wystąpienia nieszczelności instalacji uważana jest za niebezpieczne rozwiązanie. Nie mamy tu do czynienia z zaawansowanymi i nowoczesnymi technologiami, musimy też liczyć się z dosyć sporym zużyciem energii, ponieważ musimy przeznaczyć nieco więcej czasu na gotowanie. Szybko i łatwo się brudzi, więc regularnie musimy dbać o jej czystość. Jeśli decydujemy się na płytę gazową niezbędne będzie doprowadzenie łącza gazowego lub zakup butli gazowej. Konieczna jest również sprawna wentylacja oraz komin, by móc zainstalować płytę gazową.

Płyta elektryczna

Jest tańsza od płyty indukcyjnej, z pewnością szybciej przyrządzimy na niej potrawy, niż na płycie gazowej, jest znacznie łatwiejsza w utrzymaniu czystości, a także posiada wiele dodatkowych i praktycznych funkcji, które ułatwiają nam gotowanie. Nie osadza się na niej zbyt duża ilość oparów tłuszczu, a także nie musimy obawiać się przypalenia naszych garnków.

Jej największą wadę poznajemy w momencie, w którym zostaje wyłączony prąd – nie mamy wtedy możliwości gotowania. Jest nieco droższa w użytkowaniu niż kuchenka gazowa, a także mogą zdarzyć się mniej lub bardziej poważne awarie – mamy tu jednak do czynienia z elektroniką. Co więcej, musimy bardzo uważać, by nie poparzyć się przez nagrzaną płytę.

Inne ważne parametry

Decydując się na zakup kuchenki musimy również zwrócić uwagę na pozostałe bardzo ważne czynniki, takie jak:

  • Moc kuchenki – decydując się na zakup kuchenki musimy wybrać jej odpowiednią moc. Musimy bowiem wiedzieć, iż każdy licznik prądu posiada konkretny przydział mocy, który wynosi zazwyczaj około 25 A. Dlatego też trzeba uważać, by kuchenka nie miała większej mocy przyłączeniowej, niż przydział naszego licznika – może wtedy wybijać nam korki. Jeśli jednak dojdzie do takiej sytuacji lub zdecydowani jesteśmy na kuchenkę o sporej mocy musimy zwiększyć jej przydział. Możemy uzyskać to poprzez zamianę licznika jednofazowego na trójfazowy, dzięki czemu otrzymujemy przydział mocy trzykrotnie większy, na przykład 3 x 20 A.
  • Moc cieplna palników – wiadome jest, że każdy palnik posiada pewną konkretną moc, z jaką jest w stanie podgrzać jedzenie. Istotną informacją jest to, iż palniki gazowe charakteryzują się większą mocą niż elektryczne, dzieje się to za sprawą wytwarzania większej ilości ciepła. Nie jest jednak jednoznaczne, iż na takiej kuchence woda zagotuje się w krótszym czasie, zależne jest to od sprawności przy zmianie energii, elektrycznej na cieplną którą posiada dana płyta oraz zużycia energii podczas doprowadzenia wody do wrzenia.
  • Klasa energetyczna – większość sprzętów AGD posiada klasę efektywności energetycznej, dzięki niej możemy zaoszczędzić pieniądze. Kuchenki wolnostojące posiadają klasę energetyczną od A do C, gdzie A oznacza najmniejsze zużycie energii. Jeśli chodzi o średnie zużycie energii, między klasą A, a C istnieje około 0,20 kWh różnicy, co daje nam oszczędność około 50 złotych w skali roku.

Piekarnik na miarę naszych potrzeb

Nie możemy również zapomnieć o piekarniku, może być on gazowy lub elektryczny, w zależności od sposobu dostarczania energii. Piekarniki gazowe charakteryzują się mniej zaawansowanym działaniem i posiadają zazwyczaj jedynie podstawowe funkcje, natomiast piekarniki elektryczne są bardziej nowoczesne i urozmaicone w kwestii funkcji.

Dobrze, jeśli nasz piekarnik posiada następujące oznaczenia:

  • Grzałka dolna – służy do tradycyjnego pieczenia oraz dopiekania spodów lub odgrzewania wilgotnych ciast oraz pizzy.
  • Grzałka górna – dzięki niej dopieczemy i zarumienimy potrawę.
  • Grill – idealnie nada się do steków, kiełbasek, czy zapiekanek.
  • Grzałka górna i dolna – upieczemy potrawę z obu stron jednocześnie.
  • Rozmrażanie – dzięki tej funkcji produkt rozmrozi się do temperatury pokojowej.
  • Rożen obrotowy – na nim przygotujemy kurczaka w całości.
  • Termoobieg – pieczenie odbywa się za pomocą strumienia gorącego powietrza, w piekarniku panuje jednakowa temperatura w każdym miejscu, czas pieczenia oraz koszty eksploatacji ulegają zmniejszeniu

Ceny kuchenek zależne są od ich rodzaju – najtańsze są gazowe, za które zapłacimy około 1000 złotych, gazowo-elektryczne kosztują nawet ponad 2000 złotych, natomiast elektryczne – nawet do kilku tysięcy złotych.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here