Według statystyk branży kulinarnej szeroko rozumiane zioła oraz przyprawy stanowią coraz bardziej istotny element naszej kuchni. Wiele mówi się o przyczynach tego stanu rzeczy. Niektórzy uważają na przykład, że mamy tutaj do czynienia z czymś w rodzaju „powrotu do źródeł“, tzn mniej lub bardziej świadomej inspiracji naszą tradycją kulinarną. Wydaje się jednak, że takie postawienie problemu jest błędne i opiera się tylko i wyłącznie na powierzchownej obserwacji dostępnych zjawisk, bez próby ich wyjaśniania i dociekania, co jest ich przyczyną. To prawda, że wskutek coraz większej popularności takich dodatków, jak zioła i różnego rodzaju przyprawy nasza kuchnia staje się coraz bardziej podobna do kuchni sarmackiej, tzn, do tej kuchni, która stanowi źródło naszej tradycji kulinarnej, jednak wbrew pozorom wcale nie wynika stąd, że jest to tendencja uświadomiona i że, w konsekwencji, faktycznie mamy tutaj do czynienia z jakimś „powrotem do źródeł“. Wydaje się raczej, że zioła i przyprawy są popularne po prostu na skutek inspiracji kuchniami orientalnymi, a fakt, że w rezultacie nasza kuchnia staje się coraz bardziej podobna do samej z siebie sprzed iluś lat jest tylko ubocznym, raczej przypadkowym skutkiem tego procesu.