Niestety nie wszystkie dzieci ze smakiem zjadają warzywa. W takiej sytuacji trzeba trochę sprytu aby przemycić im te warzywa w inny sposób. Świetnym sposobem na to jest przygotowanie pasty jajecznej. Pastę można nieco zmodyfikować i zamiast majonezu dać jogurt naturalny oraz dodać starte warzywa na przykład: ogórek czy też rzodkiewkę, trochę szczypiorku i koperku. Całość można doprawić czosnkiem. Do wykonania takiej pasty będziemy potrzebowali takie składniki: 4 jajka, mały szklarniowy ogórek, 4 rzodkiewki, szczypiorek, koperek, 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego, ewentualnie sól, pieprz do smaku. Wykonanie pasty jajecznej należy rozpocząć od ugotowania jajka i rozgnieceniu go widelcem. Następnie należy dodać starte warzywa. Jeżeli chodzi o ogórka, to warto go trochę posolić przed podaniem do jajek, a gdy puści sok, należy go odlać. Drobno posiekany koperek i szczypiorek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek należy dodać do pozostałych składników. Na koniec trzeba dodać jogurt naturalny i całość dokładnie wymieszać. Kolejnym przemytniczym daniem dla warzyw może być jajecznica. Do przyrządzenia takiej jajecznicy będą potrzebne: 2 jajka, pół pomidora, garść szpinaku, szczypiorek, dymkę od szczypiorku, pół łyżki masła, pół ząbku czosnku. Pokrojoną w kostkę dymkę podsmażyć na maśle i dorzucić szpinak. W międzyczasie roztrzepać jajka, dodać do nich pokrojonego w kostkę pomidora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlać na patelnię jajka z pomidorem i czosnkiem. Gdy jajecznica zacznie się ścinać, dorzucić drobno posiekany szczypiorek.