Choć wielu miłośników pizzy nie potrafi sobie wyobrazić jej bez dodatku sera, weganie doskonale wiedzą, że najsłynniejsze danie kuchni włoskiej i bez niego może być bardzo smaczne. Jak przygotować pizzę w wersji wegańskiej?
Gotowa pizza z serem wegańskim?
Rosnące zainteresowanie dietą wegańską oraz coraz szerszy asortyment roślinnych produktów sprawiają, że przyrządzanie tradycyjnych potraw w wersji wege staje się wyjątkowo łatwe. Efekt? Weganie nie muszą rezygnować ze swych ulubionych potraw, na co najlepszym dowodem jest pizza. Gdynia jest jednym z tych miast, na terenie których ten włoski specjał dostępny jest z dodatkiem wegańskiego sera, dzięki czemu niczym nie różni się od tradycyjnej pizzy. Ciągnące się sery, powstające z soi, oleju kokosowego i innych roślinnych produktów, z pewnością będą się na naszych pizzach pojawiać coraz częściej. A jak przygotować wegańską pizzę we własnym domu?
Ciasto na pizzę w wersji wegańskiej
Jak przygotować ciasto na pizzę bez używania produktów pochodzenia zwierzęcego? To proste – wystarczy wziąć mąkę pszenną lub orkiszową (2 szklanki), ciepłą wodę (3/4 szklanki), łyżeczkę soli i saszetkę drożdży. Z tych składników powstanie wyborne ciasto, na którym można umieścić sporo ciekawych dodatków. Jakich?
Wegańska pizza nie musi być nudna!
Czym zastąpić ser na pizzy? Wbrew pozorom możliwości jest wiele, a przepisy na włoskie danie w wegańskiej wersji mogą zaskoczyć nas swą różnorodnością. Z jakich propozycji warto skorzystać?
Jedną z ciekawszych propozycji jest wegańskie pepperoni. Głównym składnikiem będzie w takim przypadku wędlina roślinna. Tu wybór jest tak szeroki, ze każdy z nas znajdzie dla siebie odpowiedni produkt. A co z mozzarellą? Możemy ją przygotować sami z takich składników, jak nerkowce, mleko sojowe, olej kokosowy, nieaktywne płatki drożdżowe oraz agar, możemy też poszukać w sklepie sera wegańskiego. Możemy też całkowicie zrezygnować z tego dodatku. Jakie produkty mogą zająć jego miejsce?
Tempeh kontra tofu
Tepmeh i tofu to produkty, które w wegańskim menu zajmują miejsce bardzo ważne. Każdy z nich to wiele możliwości, szczególnie w rękach tych, którzy nie boją się eksperymentować z marynatami oraz przyprawami. To dzięki nim dania z tepehem i tofu mają tak oryginalny charakter. Dotyczy to również pizzy, na której te sojowe specjały pojawiają się coraz częściej. Wędzona papryka, czosnek i imbir – oto propozycja dla tych, którzy chcą przemienić tofu w główny składnik pizzy. Tak doprawione, przypieczone i chrupiące kosteczki tofu, położone w sąsiedztwie pieczarek i papryczek, będą smakować wybornie na każdej pizzy. A jeśli dodatkowo sięgniemy po ziołowe przyprawy, takie jak bazylia i oregano, osiągniemy wspaniałe efekty.
A co z tempehem? Ten składnik rewelacyjnie sprawdza się w towarzystwie duszonych warzyw, np. cukinii i bakłażana. Takie połączenie na pizzy może oczarować każdego – nie tylko pasjonatów kuchni wegańskiej.
Dieta wegańska wcale nie musi oznaczać rezygnacji ze swych ulubionych przekąsek. Pizzą oraz innymi daniami, w których ciągnący się ser odgrywa zazwyczaj główną rolę, może się przecież cieszyć każdy z nas. Wystarczy tylko troszkę zmienić podstawowy przepis, by uzyskać nową, ciekawą i smaczną potrawę.