Hibiskus (znany także jako malwa sudańska czy ketmia) to roślina, która zainteresuje wszystkich dbających o zdrowie, urodę i szczupłą sylwetkę. Bogaty skład kwiatów hibiskusa wykazuje wszechstronnie korzystny wpływ na ludzki organizm. Co należy powinniśmy wiedzieć, zanim zdecydujemy się na zakup herbaty z malwy sudańskiej?
Malwa sudańska – podstawowe informacje
Malwa sudańska w naturalnych warunkach rośnie w krajach o klimacie tropikalnym – między innymi w Indiach, Tajwanie, Chinach czy Malezji. Jest ona uprawiana ze względu na walory ozdobne (posiada piękne, bardzo okazałe kwiaty), ale również lecznicze i pielęgnacyjne.
Hibiskus dla skóry i włosów
Hibiskus posiada właściwości pielęgnacyjne, dlatego jest popularnym składnikiem kosmetyków. Można stosować go zarówno do pielęgnacji skóry, jak i włosów. Wykazuje on działanie nawilżające, spowalniające starzenie się skóry, rozjaśniające przebarwienia. Jeżeli nie chcemy kupować drogeryjnych kosmetyków, możemy przygotować domowej roboty tonik z malwy sudańskiej.
Hibiskus właściwości lecznicze
Hibiskus posiada wyjątkowe walory lecznicze. Picie niewielkich ilości naparów z kwiatów tej rośliny pomaga zwalczać przeziębienia, obniża poziom cukru we krwi, chroni wątrobę, obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu (dzięki czemu wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego).
Malwa sudańska dla szczupłej sylwetki
Powszechnie wiadomo, że hibiskus ma właściwości odchudzające. Już jedna szklanka naparu z jego kwiatów może:
– usunąć nadmiar wody z organizmu,
– przyspieszyć przemianę materii,
– pomóc w pozbyciu się tkanki tłuszczowej z okolic brzucha.
Koniecznie pamiętajmy o tym, że zwiększenie ilości naparów z hibiskusa nie przyspieszy odchudzania, a wręcz przeciwnie – może nam zaszkodzić.
Szybki przepis na herbatkę z hibiskusa
Przygotowanie naparu z hibiskusa nie jest skomplikowane i nie zajmie nam wiele czasu. Wystarczy, że wsypiemy do szklanki 5 g suszonych płatków tej rośliny, a następnie zalejemy je wodą gorącą, ale nie wrzącą wodą. Jeżeli herbata jest dla nas zbyt cierpka i kwaśna, możemy dosłodzić ją odrobiną miodu. Pamiętajmy jedynie o tym, żeby miód dodać dopiero wówczas, gdy temperatura naparu spadnie poniżej 40 stopni Celsjusza (w przeciwnym wypadku miód starci swoje prozdrowotne właściwości).