Hibiskus – dlaczego powinniśmy poznać go bliżej?

0
762
Hibiskus

Hibiskus (znany także jako malwa sudańska czy ketmia) to roślina, która zainteresuje wszystkich dbających o zdrowie, urodę i szczupłą sylwetkę. Bogaty skład kwiatów hibiskusa wykazuje wszechstronnie korzystny wpływ na ludzki organizm. Co należy powinniśmy wiedzieć, zanim zdecydujemy się na zakup herbaty z malwy sudańskiej?

Malwa sudańska – podstawowe informacje

Malwa sudańska w naturalnych warunkach rośnie w krajach o klimacie tropikalnym – między innymi w Indiach, Tajwanie, Chinach czy Malezji. Jest ona uprawiana ze względu na walory ozdobne (posiada piękne, bardzo okazałe kwiaty), ale również lecznicze i pielęgnacyjne.

Hibiskus dla skóry i włosów

Hibiskus posiada właściwości pielęgnacyjne, dlatego jest popularnym składnikiem kosmetyków. Można stosować go zarówno do pielęgnacji skóry, jak i włosów. Wykazuje on działanie nawilżające, spowalniające starzenie się skóry, rozjaśniające przebarwienia. Jeżeli nie chcemy kupować drogeryjnych kosmetyków, możemy przygotować domowej roboty tonik z malwy sudańskiej.

Hibiskus właściwości lecznicze

Hibiskus posiada wyjątkowe walory lecznicze. Picie niewielkich ilości naparów z kwiatów tej rośliny pomaga zwalczać przeziębienia, obniża poziom cukru we krwi, chroni wątrobę, obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu (dzięki czemu wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego).

Malwa sudańska dla szczupłej sylwetki

Powszechnie wiadomo, że hibiskus ma właściwości odchudzające. Już jedna szklanka naparu z jego kwiatów może:

– usunąć nadmiar wody z organizmu,
– przyspieszyć przemianę materii,
– pomóc w pozbyciu się tkanki tłuszczowej z okolic brzucha.

Koniecznie pamiętajmy o tym, że zwiększenie ilości naparów z hibiskusa nie przyspieszy odchudzania, a wręcz przeciwnie – może nam zaszkodzić.

Szybki przepis na herbatkę z hibiskusa

Przygotowanie naparu z hibiskusa nie jest skomplikowane i nie zajmie nam wiele czasu. Wystarczy, że wsypiemy do szklanki 5 g suszonych płatków tej rośliny, a następnie zalejemy je wodą gorącą, ale nie wrzącą wodą. Jeżeli herbata jest dla nas zbyt cierpka i kwaśna, możemy dosłodzić ją odrobiną miodu. Pamiętajmy jedynie o tym, żeby miód dodać dopiero wówczas, gdy temperatura naparu spadnie poniżej 40 stopni Celsjusza (w przeciwnym wypadku miód starci swoje prozdrowotne właściwości).

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here