Witaminy z grupy B – jakie są i jakie mają właściwości?

0
1084
Witaminy z grupy B

Witaminy powinny stanowić nieodzowną część diety każdego człowieka. Dzięki nim możliwe jest prawidłowe przebieganie wszelakich procesów metabolicznych. Witaminy wspomagają nasz organizm w przemianach komórkowych, są także nieodzownym elementem procesów życiowych. Część z nich stanowi rodzaj regulatora różnorakich procesów biochemicznych. Inne zaś oddziałują antyoksydacyjnie, przywracając stan homeostazy naszego ciała. Szczególne zestawienie witamin stanowią te z grupy B. Przedstawiamy ich wykaz i wskazujemy, jakie mają właściwości.

Jaką rolę spełniają dla człowieka witaminy z grupy B?

Witaminy z grupy B to m.in. tiamina, ryboflawina czy niacyna. W sumie należy do nich ponad 10 różnorodnych związków chemicznych, niezbędnych dla naszego organizmu. Szczególną rolę w tym kontekście odgrywa kobalamina, czyli witamina B12.

B12 to witamina magazynowana w narządach wewnętrznych. Jej głównym rezerwuarem jest wątroba, która gromadzi ok. 2/3 jej objętości w ciele człowieka. Pozostałą część magazynują mięśnie. Witamina B12 jest nieodzownym budulcem w procesie tworzenia składników krwi. Stanowi materiał do tworzenia powłok nerwowych i zróżnicowanych białek. Jest witaminą, bez której znakomita część procesów komórkowych nie mogłaby dojść do skutku.

Dlaczego spożywanie witamin z grupy B jest ważne?

Suplementacja witaminami z grupy B jest absolutnie niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głównym jej źródłem są warzywa oraz owoce. Część mikroskładników pochodzi także z mięsa, inne są zawarte w grzybach i zbożach. Różnorodna dieta, bogata w różne składniki, stanowi ważny element w dostarczaniu prawidłowej wartości witamin, także tych z grupy B. Przykładowo, znakomitym źródłem witaminy B12 jest wątroba wołowa i wieprzowa. Nieco mniej znajduje się jej w wątrobie drobiowej. Z kolei witamina B2 jest zawarta w brzoskwiniach, grzybach i pietruszce. Osoby, które posiadają niedobry witaminy B7 powinny sięgnąć po orzechy włoskie, cielęcinę czy, znów, wątrobę zwierzęcą. Niektóre witaminy z grupy B obecne są także w:

  • bananach,
  • kapuście,
  • kalafiorze,
  • warzywach strączkowych,
  • jajach,
  • rybach,
  • kukurydzy.

Do czego przyczyniają się witaminy grupy B?

Witaminy to składniki niezbędne człowiekowi do życia. Szczególną rolę wypełniają witaminy z grupy B. Przyczyniają się one do prawidłowego przebiegu wielu procesów biochemicznych. Są one szczególnie ważne w kontekście profilaktyki antyoksydacyjnej. Pozwalają one wyłapywać wolne rodniki i zlikwidować ich aktywność.

Niedobór witamin z grupy B jest niezwykle groźny dla organizmu. Jej braki mogą przyczyniać się do nieprawidłowego przebiegu syntezy DNA, w wyniku czego dochodzi do deformacji erytrocytów. Niedobory mogą objawiać się sennością, apatią i większą podatnością na różnego rodzaju infekcje. W przypadku osób niespożywających mięsa, a także tych, których dieta jest uboga w produkty posiadające te witaminy, poleca się suplementację dodatkową. W skrajnych przypadkach niedobory mogą prowadzić do wielu poważnych i nieuleczalnych chorób. Nie warto zatem bagatelizować tej kwestii, która może być dla naszego zdrowia kluczowa.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here